Громади тонутимуть у багатомільйонних боргах: у Дрогобичі вимушено підвищують тарифи на теплоенергію

22:22 15 жовтня 2021 р.

Фото до новини

Рішенням виконкому Дрогобицької міської ради від 15 жовтня 2021 року затверджено новий тариф на газ для КП «Дрогобичтеплоенерго». У зв’язку з різким зростанням вартості природного газу в Україні, тарифи на теплову енергію вимушено піднімають.

Якщо держава не врегулює ситуацію та не компенсує створену на сьогоднішній день різницю в тарифах, громади тонутимуть у багатомільйонних боргах.

Про це інформує Дрогобицька міська рада, пише Dailylyviv.com

Наразі єдиним документом є меморандум, яким держава зобов’язалась компенсувати різницю в тарифі для населення, шляхом збільшення на 4% надходжень до місцевих бюджетів від сплати ПДФО.

Таким чином, для споживача категорії "населення" тариф поки залишається незмінним і становить 1988,18 грн/Гкал. Однак меморандум – це лише наміри, такий вид документу не має юридичної сили і не може гарантувати виконання зобов’язань з боку держави.

У разі відсутності компенсації різниці тариф для населення також доведеться переглядати.

Що ж стосується тарифу на газ для бюджетних установ, то тут ситуація просто плачевна. Якщо минулого опалювального сезону тариф на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання для потреб бюджетних установ був затверджений на рівні 2655,67 грн/Гкал, то зараз його вимушено підвищують до 4400 грн/Гкал. Тобто зростання тарифу для бюджетних установ складає 66%.

При цьому вартість природного газу в попередньому тарифі, разом з транспортуванням та розподілом його, складала 9488,7 грн/тис.м3, а в затвердженому тарифі на опалювальний сезон 2021-22рр – 18 391,5 грн/ тис.м3 (в тому числі вартість розподілу природного газу АТ «Львівгаз» – 2000 грн/тис. м3). Тобто ціна газу з транспортуванням та розподілом зросла на 94% і про жодну компенсацію державним бюджетом теплопостачальним підприємствам, в разі збереження попереднього тарифу, для бюджетних установ поки мова не йде.

Рішення виконкому вступає в силу з дня його опублікування.

Враховуючи прогнозовану високу температуру повітря на наступний тиждень, в межах 15-20 С, опалювальний сезон, найбільш ймовірно, розпочнеться 25-27 жовтня.

 Сьогодні готується розпорядження міського голови про початок опалювального сезону з 18 жовтня у бюджетних установах, які забезпечуються теплопостачанням від котелень, що виробляють тепло на альтернативних видах палива.

Теплопостачання подорожчає, але тарифи для населення у Львові не збільшаться: хто компенсує видатки (таблиця)

Платіжка за комунальні послуги виросла на 46%

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів