Генерація електроенергії не покриває чверті споживання: де почали аварійні вимкнення

12:27 18 січня 2023 р.

Фото до новини

Споживання електроенергії прогнозують дещо менше, ніж учора. Цьому сприяє потепління. Водночас є суттєвий дефіцит потужності в енергосистемі, особливо у вечірній пік споживання.

Про це інформує Укренерго, пише Dailylviv.com.

Наразі генерація не покриває чверті споживання в країні.

Причина дефіциту - внаслідок російських ракетних та дронових атак пошкоджені електростанції (генерувальні потужності) та високовольтна мережа. В результаті останньої атаки суттєво пошкоджені декілька енергоблоків теплових електростанцій.

До всіх обленерго доведені ліміти споживання на всю добу.

Укренерго нагадує, кожне обленерго у своєму регіоні складає графіки планових погодинних вимкнень, які мають забезпечувати споживання області на рівні доведеного ліміту. Наразі через їх перевищення вже застосовані аварійні вимкнення у Харківській, Донецькій, Дніпропетровській, Кіровоградській, Запорізькій, Київській, Житомирській та Черкаській областях України.

Також у районі бойових дій на Харківщині та Донеччині є пошкодження у мережах обленерго.

Нагадуємо, енергосистема України вже пережила 12 ракетних атак ворога та 14 ударів БПЛА по енергооб’єктах. Крім цього, понад 10 ГВт основних встановлених потужностей наразі недоступні українській енергосистемі і перебувають під контролем ворога. Це найбільша в Україні та Європі Запорізька АЕС, Запорізька ТЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС, Каховська ГЕС.

Крім цього, на тимчасово окупованих територіях півдня також перебуває більшість вітрових та сонячних електростанцій. Крім АЕС, решта електростанцій – це ключові регулювальні потужності. Саме вони забезпечують покриття споживання у пікові ранкові та вечірні години, де наразі найбільший дефіцит.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів