Дозволили будівництво деревообробного заводу, на який з Карпат щодня возитимуть ліс 88 лісовозів

11:15 28 грудня 2023 р.

Фото до новини

Для цього планують використовувати понад 1,1 мільйона кубометрів деревини – більше, ніж щорічно рубають у Закарпатській області. Для порівняння, це понад 32 тисячі лісовозів на рік або 88 лісовозів кожного дня.

Про це DailyLviv.com повідомили в Українській природоохоронній групі.

22 грудня Міністерство захисту довкілля дало зелене світло будівництву нового деревообробного заводу на Закарпатті. Цей проєкт реалізує компанія БФ Термінал, бенефіціаром якої є відомий бізнесмен Леонід Юрушев. За словами екологів, будівництво ще з травня велося незаконно, а його катастрофічні наслідки відчують як ліси Карпат, так і місцеві громади.

У травні 2023 року голова Закарпатської ОВА Віктор Микита урочисто відкрив будівництво нового деревообробного заводу біля Батьова. Будувати почала компанія БФ Термінал, бенефіціаром якої є відомий бізнесмен Леонід Юрушев – власник таких масштабних деревообробних підприємств, як Коростенський завод МДФ та Українська холдингова лісопильна компанія.

Як стало відомо пізніше, новий завод спеціалізуватиметься на масштабному виробництві МДФ-плит та іншої продукції з деревини. Для цього планують використовувати понад 1,1 мільйона кубометрів деревини – більше, ніж щорічно рубають у Закарпатській області. Для порівняння, це понад 32 тисячі лісовозів на рік або 88 лісовозів кожного дня.

Читайте також: Лісівники розвінчали міф про те, що штучні ялинки рятують природу

На думку екологів, таке будівництво може мати значний негативний вплив на ліси та громади Карпат. «Щоб задовольнити величезні потреби заводу у деревині, найімовірніше, доведеться збільшувати обсяги рубок у карпатських лісах. Точніше, у тому, що від них залишилося. Думаю, наслідки усі розуміють – втрата старовікових лісів, ерозія, знищення річок та струмків», ─ пояснює Єгор Гриник, біолог Української природоохоронної групи.

До того ж завод може загрожувати гірським громадам, які часто залежать від роботи невеликих деревообробних підприємств на місцях. Екологи, як і самі громади, вважають, що малі деревообробники не витримають конкуренцію за деревину з новим величезним заводом. Підприємств аналогічного масштабу зараз на Закарпатті немає. Як наслідок, гірські громади втратять деревообробку як одне з основних джерел доходу.

Читайте також: Ліси України за держкошт замовили капітальну дорогу між курортами бізнес-партнера Коломойського

Будівництво заводу вже супроводжується порушеннями екологічного законодавства. По-перше, компанія Юрушева почала будівельні роботи ще в травні. Однак без необхідного документу ꟷ висновку з оцінки впливу на довкілля (ОВД), що є незаконним.

По-друге, висновок з ОВД БФ Термінал отримала тільки 22 грудня. Документ видало Міністерство захисту довкілля. Для його отримання необхідно, щоб компанія-забудовник оцінила, як будівництво вплине на ліси та громади Карпат. У документації з ОВД таких оцінок немає, однак Міндовкілля відверте порушення проігнорувало, погодивши ризиковане будівництво.

Однак попри всі порушення та ризики, будівництво скоріше за все буде завершене – зупинити процес може лише суд.

Читайте також: Лісівник-багач. Елітні авта, зливки золота, коштовності, $4 млн в готівці

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів