До бюджету Львова повернуться кошти, які облрада Ганущина вивезла в райони

15:50 2 грудня 2020 р.

Фото до новини

2 грудня депутати Верховної Ради у другому читанні й у цілому ухвалили законопроект, що зупиняє безпідставну перереєстрацію комунальних установ обласними чи районними радами з одного міста чи села у інше.

Схему фіктивної перереєстрації використовувала Львівська облрада, щоб комунальні заклади не сплачували податки в бюджет Львова. Головою облради донедавна був Олександр Ганущин - тепер він депутат від партії "Європейська солідарність", нагадує DailyLviv.

Як розповіла ZAXID.NET співавторка законопроекту №3118, народна депутатка від «Голосу» Галина Васильченко, протягом останніх років обласні чи районні ради безпідставно перереєстрували понад 130 комунальних установ у різних областях. Зокрема, у 2019 році Львівська облрада за такою ж схемою перереєструвала кілька лікарень та львівський історичний музей, які розташовані у Львові, у інші населені пункти.

«Наприклад, музей, що є на балансі облради, розташований на площі Ринок, але його перереєстровують у якесь інше містечко чи село. Тоді усі податки з доходів осіб, що працюють у тому музеї, йдуть в ту громаду, куди його перереєстрували. Фактично цей об’єкт розташований і працює у Львові, його працівники також переважно зі Львова і ПДФО мав би сплачуватись у Львів. У нас такі ж проблеми були з лікарнями», – пояснила проблему перереєстрації комунальних установ Галина Васильченко.

Міський голова Львова прокоментував це рішення парламенту так: "Маємо добрі новини з Верховної Ради. Таке теж буває). Сьогодні депутати проголосували законопроект №3118. В чому ж перемога. Протягом останніх 2-х років обласна рада перереєструвала 4 медичні заклади та Львівський історичний музей за межі міста.  Тобто Львівський історичний музей перенесли до Червонограда. Неймовірно, правда?
Вийшло так, що фізично вони розташовані і працюють у Львові, більшість працівників теж львів’яни. А от податки сплачують у бюджети інших громад.  Місто втратило від таких рішень декілька десятків мільйонів гривень. Ці гроші могли б піти, наприклад, на облаштування інфраструктури для цих же установ. Проте обласна рада вирішила інакше.
І от сьогодні Верховна Рада підтримала законопроект, яким зупинила безпідставні перереєстрації комунальних установ. А втрачені від таких дій податки, мають повернутись до громад, яким вони належать. Дякую авторці законопроекту Галині Васильченко, та всім, хто долучився до цієї роботи! Справедливість відновлено".

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів