До 10 грудня територіальні громади мають оприлюднити проєкти місцевих бюджетів

20:12 8 грудня 2020 р.

Фото до новини

Ще три дні мають райдержадміністрації та об’єднані територіальні громади, щоб оприлюднити проєкти рішень про місцевий бюджет на 2021 рік. Документ має бути схвалений відповідною РДА, виконавчим комітетом ради та розміщений на офіційних інтернет-ресурсах.

Про це інформує пресслужба ЛОДА, пише DailyLviv.

Такою є вимога Бюджетного кодексу. Про це йшлося сьогодні, 8 грудня, під час скайп-наради голови Львівської ОДА Максима Козицького з головами райдержадміністрацій та ОТГ.

Як розповів керівник департаменту фінансів Львівської ОДА Олег Демків упродовж останнього місяця департамент проводить активну комунікацію з територіями, щоб забезпечити належне формування відповідних бюджетів на наступний рік. Адже для нових ОТГ це перший бюджетоформувальний досвід.

«Дуже важливою тут є комунікація, адже відповідно до норми Бюджетного кодексу облдержадміністрація здійснює контроль за формуванням бюджетів територіальних громад, їх виконанням, кошторисами тощо»,- зазначив він.

Львівська ОДА минулого тижня вже подала проект рішення про обласний бюджет 2021 року. Він доступний на сайті Львівської обласної ради.
«Дуже сподіваюсь, що Львівщина до 25 грудня затвердить всі 81 місцеві та обласний бюджет. І область матиме збалансований в частині захищених статей та реальний до виконання дохідної частини бюджет», - додав Олег Демків.

Прийняті рішення про затвердження місцевих бюджетів на 2021 рік громади подадуть департаменту фінансів для проведення експертизи на відповідність чинному бюджетному законодавству. Опісля, там де їх немає, утворять фінансові органи в структурі виконавчого органу, затвердять річні розписи доходів і видатків бюджетів.

Після затвердження бюджетів, громади затверджуватимуть основні стратегічні документи, які будуть визначати їх розвиток. Це те, що стосується просторового панування, планування використання ресурсів громади тощо.

«Прошу керівників громад максимально серйозно поставитися до вивчення програмних ресурсів, які будуть закладені у держбюджет на наступний рік. Оперативно зголошуйтеся для участі у цих програмах, щоб облдержадміністрація мала змогу залучити для вас з держбюджету максимальну суму коштів. Не ігноруйте також обласні програми, активно долучайтеся до співфінансування», - зазначив голова Львівської ОДА Максим Козицький.

В межах наради також обговорили завершення бюджетного 2020 року. Зокрема, головам РДА та ОТГ доручено забезпечити в повному обсязі виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери, оплату енергоносіїв та інших першочергових видатків, не допустити формування кредиторської заборгованості. Також території мають забезпечити в повному обсязі використання коштів цільових субвенцій з державного бюджету, які підлягають поверненню у разі їх невикористання у поточному році.

Це фінансовий ресурс на забезпечення подачею кисню ліжкового фонду закладів охорони здоров’я, які надають стаціонарну медичну допомогу пацієнтам, хворим на ковід, реалізацію проектів з реконструкції, капітального ремонту приймальних відділень в опорних закладах охорони здоров’я у госпітальних округах, здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, реалізацію програми «Спроможна школа для кращих результатів», забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа».

З 1 січня соціальні послуги надаватимуть в об’єднаних громадах

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів