Державна екоінспекція у Львівській області вирахувала шкоду від ЛКП «Збиранка» на 3,5 млн грн

15:50 9 вересня 2013 р.

Найбільші санкції, що їх Держекоінспекція може застосувати до ЛКП «Збиранка», якому належить сміттєзвалище в Грибовичах, - призупинити його роботу сміттєзвалища. Про це у відеопрограмі Львівського прес-клубу «6 хвилин про» повідомив начальник відділу Державної екологічної інспекції у Львівській області Василь Ярошик.

Через зміни в законодавстві, що відбулися 1 липня 2013 року, рішення про призупинку суб’єктів господарювання через порушення природоохоронного законодавства виноситься через суд, - повідомив Василь Ярошик. -  У вересні Державна екологічна інспекція планує планову перевірку ЛКП «Збиранка». Якщо будуть виявлені порушення, які мають системний характер – відсутність дозволів на ліміти, забруднення навколишнього середовища, то інспекція буде звертатися в судові органи для прийняття рішення про призупинку експлуатації сміттєзвалища».

У 2011 році Держекоінспекція перевірила ЛКП «Збиранка», яке експлуатує сміттєзвалище. За результатами перевірки встановлено, що експлуатація сміттєзвалища відбувається з порушенням чинного законодавства. А саме – розміщення відходів відбувається без дозволу і лімітів на утворення і розміщення відходів. Це є порушенням ст.32 Закону України «Про відходи». Крім того, за словами пана Ярошика, керівництво ЛКП «Збиранка» не виконує приписи Державної екологічної інспекції в частині отримання цього дозволу. Згідно з паспортом видалення відходів проектна потужність сміттєзвалища становить 10 млн 416 тис тонн ТПВ, станом на 1.01 2011 р. було заскладовано 11 млн 338 тисяч 446 тонн ТПВ.

За результатами інструментально-лабораторних замірів, Державна екоінспекція 2011  встановила факт забрудення поверхневих вод водами інфільтрату та земельних ресурсів - солями важких металів. Відповідно були нараховані штрафи за забруднення вод – 30 тисяч грн, земельних ресурсів – 5 тис грн.

2012 року Держекоінспекція знову провела низку планових і позапланових перевірок з дотримання ЛКП «Збиранка» вимог природоохоронного законодавства. Були виявлені ті самі порушення. Нараховано шкоду 3 млн 400 тисяч грн.

Василь Ярошик нагадав, що постановою Львівського окружного адмінсуду від 18 червня 2013 року, згідно з позовною заявою прокуратури Львівської області, в інтересах держави в особі Державної екоінспекції було визнано неправомірність діяльності ЛМР, її виконкому та міського голови Львова. Це полягало у невиконанні ними Закону України «Про місцеве самоврядування», Закону України «Про відходи» в частині створення нового полігону для захоронення ТПВ. Нині постанова не набрала чинності, оскільки Львівською міською радою була подана апеляційна скарга.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів