Бізнес-партнер Ахметова - Новинський відкриває у Львові два супермаркети «Амстор»

16:23 24 вересня 2013 р.

Фото до новини

Донецька торгова мережа «Амстор», яка донедавна обмежувала свою присутність шістьма областями у східному, центральномута південному регіонах України, ц.р. оголосила про намір «освоїти» ще й західні терени держави. До кінця наступного року ритейлер планує відкриє у Львові перші два супермаркети.

Тутешній ринок роздрібного продажу, за вітчизняними мірками, достатньо розвинений. «Амстору» доведеться конкурувати з такими торговими мережами, як «Сільпо» (8 супермаркетів), «Арсен» (5 супермаркетів), «Вопак» (7 супермаркетів). «Фуршет» та «Наш край» (по 2 супермаркети). Представлені у Львові також мережі «Ашан», «Таврія В» і «Метро» (два торгові центри формату Cash & Carry). А також два оператори, які роблять ставку на дискаунтери - «Барвінок» (14 дискаунтерів) та «Рукавичка» (18 дискаунтерів і гіпермаркет).

Однак незважаючи на такий асортимент мереж, забезпечення населення торговими площами у Львові іще навіть не наблизилась до середньостатистичних європейських показників. Станом на 1 січня ц.р. в місті працював 1591 об’єкт роздрібної торгівлі, з яких 1200 можна назвати магазинами. Їх загальна площа становила 265,4 тис. кв. м. Тобто на кожного львів’янина припадає десь 0,35 кв. м. Це відповідає українським нормативам, та до Європи (0,98 кв. м на особу) не дотягує.

Публічна реакція ритейлерів на те, що у Львові їх потіснять «донецькі», була вкрай обережною – чи то з корпоративних, чи то з інших міркувань. PR-менеджер компанії  «МЕТРО Кеш енд Кері Україна» Ганна Курбатова зазначила, що «Амстор» їм не конкурент, оскільки працюють вони у різних форматах. Представники «Львівхолоду» (ТМ «Рукавичка») та мережі «Наш край» делікатно уникнули відповіді, а «Таврії В»  категорично відмовилися коментувати. У керівництва «Барвінку»певне занепокоєння викликала, хіба що, інформація про те, що один із двох «Амсторів» розташується поблизу одного із їхніх дискаунтерів.

До речі, розташування «Амстора» (на перехресті вулиць В.Великого та Кульпарківської) не назвеш надто вдалим. Окрім «Барвінку» в межах однієї тролейбусної зупинки розташовані «Сільпо» та «Вопак». А от місце під другий «Амстор» обрано майже ідеальне – в ТРЦ «Форум Львів», який будує на вул. Під Дубом нідерландська компанія Multi Development. За словами її представника Гавайна Мінкса, вартість торгово-розважального центру становить орієнтовно мільярд гривень. Загальна площа об’єкту – 69 тис. кв. м., з них торгова – 36 тис. кв. м.

Новий ТРЦ розташований майже у центрі Львова, який продуктові оператори чомусь дотепер не поспішали освоювати. Єдиний супермаркет у цьому районі – «Опера Маркет», розрахований на заможну публіку, оскільки торгує переважно дорогими імпортними делікатесами. У ТРЦ «Форум Львів» мережа «Амстор» стане якірним орендатором, розташувавши свій супермаркет на першому поверсі споруди на площі в понад 2700 кв. м.

Львівщина не є найбіднішим регіоном в Україні і давно вже має власні «шопінгові» традиції. За січень-серпень ц.р. товарообіг торгових підприємств області склав 24 615,3 млн. грн. В його структурі 49,7% припадає на підприємства торгівлі, 17,9% - на заклади, що належать фізичним особам, решта – на легальні та неформальні ринки. В продовольчій групі товарів переважна більшість покупців (89%) надає перевагу вітчизняній продукції. Що цікаво, лідерські позиції у продажу належать тютюновим виробам (9,6%). Далі йдуть алкогольні напої (8,5%), кондитерські вироби (2,9%), м’ясо та птиця (2,2%), молоко та молочні продукти (2%).

Поява нового торгового оператора у Львові, безперечно, призведе до часткового перерозподілу ринку. Та й місцевий бюджет зазнає певних збитків, бо обов’язкові платежі здійснюватимуться мабуть-таки за «місцем приписки» мережі «Амстор».

Довідка

Перший магазин мережі був відкритий у Донецьку в 2003-му році. Зараз вона налічує 28 супермаркетів та один гіпермаркет в 13-ти містах України. До 2018-го року «Амстор» планує збільшити кількість супермаркетів мережі до 76-ти. Одним із напрямків експансії є Львів, де у перспективі він хоче відкрити, щонайменше, 5-6 торгових об’єктів. 

Восени 2009-го «Амстор» перейшов у власність компанії «Смарт-холдинг» Вадима Новинського – бізнес-партнера мільярдера Ріната Ахметова та «любого друга» двох Вікторів - Ющенка і Януковича. 

За версією журналу «Forbes», Вадим Новинський у 2011-му році потрапив до ТОП-100 найзаможніших росіян. Він контролює кілька підприємств гірничо-металургійного комплексу, Херсонський та Миколаївський суднобудівні заводи, компанії «Верес»(продтовари) та «Юджин» (будівництво), займається кредитно-фінансовою та страховою діяльністю тощо.

Лілія Миць.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів