Банки не відбиратимуть заставне майно збанкрутілих позичальників

21:48 24 вересня 2013 р.

Верховний суд України дійшов висновку, що позичальники, які не мають можливості заплатити банкам за кредитами і зважилися на банкрутство, повинні бути звільнені від необхідності віддавати їм свої застави.

Верховний суд визначив, що в разі банкрутства та ліквідації позичальника договори застави та іпотеки також вважаються припиненими, інформує "КоммерсантЪ-Украина". При цьому інші умови, зазначені в договорі, вважаються нікчемними. До такого висновку суд дійшов під час розгляду зустрічних позовів Райффайзен Банку Аваль та фізичної особи, яка виступила поручителем за кредитом його позичальника.

Судом визначено, що у разі ліквідації боржника права застави також вважаються зупиненими. Враховуючи, що згідно зі ст. 17 закону "Про іпотеку" іпотека зупиняється у разі припинення основного зобов'язання, визнання юрособи банкрутом є підставою для припинення та іпотеки. Інші умови, зазначені в договорі, суд вирішив вважати недійсними.

Таким чином, заставне майно залишається у власності поручителя.

Учасники ринку впевнені, що таке трактування правових норм Верховним судом покладе початок новій хвилі визнання договорів застави недійсними, а також збільшенню кількості умисних фіктивних банкрутств підприємств з метою відходу від виконання зобов'язань.

Тепер банкам доведеться більш охоче йти назустріч позичальникам і реструктуризувати їх борги, щоб вони не вдавалися до умисних фіктивних банкрутств. Однак навіть такі дії не убезпечать фінустанови від втрат.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів