Аграрії Львівщини розпочали кампанію проти чиновників-корупціонерів

19:40 7 квітня 2014 р.

Фото до новини


Фото: siver.com.ua

«Жодного хабара. Корумпованих чиновників у відставку!» – з таким гаслом та закликом до своїх колег сьогодні, 7 квітня, на прес-конференції у Львівському прес-клубі виступили великі та малі сільгосппідприємства Львівщини.

Спільно з Асоціацією фермерів Львівської області вони розпочали антикорупційну кампанію проти чиновників-хабарників з реєстраційних та дозвільних структур.
Попри те, що нова влада декларує курс на системні реформи, зокрема і в органах державної влади, чиновники на місцях продовжують шантажувати та провокувати на хабарі великий та малий бізнес. Найбільш дискредитовані керівники управлінь далі спокійно почувають себе у своїх кріслах і переконані, що при новій владі знову будуть нарощувати свої статки, паразитуючи на приватному бізнесі. Про це йшлося на прес-конференції.
«Ми вже два роки боремося з бюрократичною системою, - сказав заступник директора з організації виробництва ПП «Західний Буг» Юрій Одноріг. – Наше підприємство – одне з найбільших та найуспішніших сільськогосподарських підприємств Львівщини. Ми обробляємо 35 тисяч гектарів земель, працює 450 працівників, лише за минулий рік до бюджетів різних рівнів сплатили 21,5 млн грн., сплатили 26 млн. грн. орендної плати за земельні паї,надали спонсорської допомоги місцевим громадам на суму 1,4 млн.грн. Замість того, щоб розвивати бізнес та піднімати економіку області, ми змушені постійно боротись з бюрократією та хабарництвом чиновників в управліннях держкомзему та юстиції у Львівській області».
За його словами, підприємство «Західний Буг» орендує понад 35 тисяч гектарів землі у власників та спадкоємців земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. З кожним з них укладають договір оренди землі. Далі, відповідно до вимог ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації. Оскільки, підприємство «Західний Буг» здійснює свою діяльність у семи районах Львівської області (Буський, Сокальський, Жовківський, Радехівський, Бродівський, Золочівський та Пустомитівський), документи потрібно подавати  в реєстраційні служби управлінь юстиції Львівської області в кожному з цих районів. І тут підприємці масово стикаються з проблемою, коли кожна з реєстраційних служб по-своєму «трактує» законодавство, затягуючи таким чином процес реєстрації і легалізацію укладених з громадянами договорів оренди землі.  Реєстраційні служби ставлять різні вимоги щодо порядку подання заяви про державну реєстрацію прав оренди та вимагають документи, що не передбачені чинним законодавством.
Після наших звернень,  реєстраційна служба головного управління юстиції Львівщини спростувала необгрунтовану вимогу районних управлінь, але пройшло вже півроку, а ситуація практично не змінилася. Тобто, проблему не вирішено, а робота підприємства блокується. Станом на сьогодні тільки на нашому підприємстві накопичилося понад одинадцять тисяч (!) підписаних з власниками землі договорів оренди землі. Власники та спадкоємці земельних ділянок і надалі звертаються із заявами про укладання договорів оренди землі. Натомість ПП «Західний Буг» не може зареєструвати права оренди відповідно до укладених договорів у реєстраційних службах у зв’язку з необґрунтованими вимогами державних реєстраторів та двохзначним тлумаченням законодавства. Державні реєстратори незаконно відмовляють в реєстрації, затягують час, провокуючи нас на дачу хабарів. І така ситуація по всій Львівській області, і всій Україні», - розповів далі Юрій Одноріг.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів