9 лютого розпочнуться протести на кордоні Угорщини з Україною

10:05 4 лютого 2024 р.

Фото до новини

Угорські фермери анонсували блокаду пункту пропуску на кордоні з Україною.

Наступної п'ятниці, 9 лютого, фермери розпочнуть протести на пункті пропуску "Захонь-Чоп". Ця акція буде оргаізована у відповідь на пропозицію продовжити безмитний імпорт українських товарів до країн ЄС. Про це повідомила Асоціація угорських фермерських асоціацій та кооперативів Magosz, пише DailyLviv.com.

Угорські фермери анонсували акцію на прикордонному пункті пропуску Захонь — Чоп. 

Того ж дня фермери у Польщі також мають намір розпочати загальнонаціональний страйк та блокаду кордону з Україною. Вони тежж обурені тим, що ЄС готується продовжити безмитний режим для агропродукції з України до середини 2025 року.

За повідомленням Forbes Ukraine, за останні місяці на кордоні України відбуваються акції протесту аграріїв. Міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини просять Єврокомісію «захистити європейських фермерів» від українського аграрного експорту та запровадити мито на зернові й олійні з України, повідомив 15 січня міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь.

17 січня стало відомо, що ЄК відхилила пропозицію Польщі щодо відновлення мита на експорт агропродукції з України. Водночас Україна змінила правила експорту сільгосппродукції до п’яти країн ЄС. Уряд ухвалив постанову, щоб запобігти зловживанням. 

31 січня Єврокомісія запропонувала продовжити призупинення ввізних мит і квот на український експорт ще на рік, але посилити захист сільськогосподарської продукції країн ЄС. Пропозиції будуть розглянуті Європарламентом та Радою ЄС. Брюссель хоче забезпечити плавний перехід до нових торговельних заходів до моменту закінчення терміну їх режиму – 5 червня 2024 року.

Польські фермери оголосили акцію протесту із блокадою доріг і прикордонних пунктів пропуску. Початок страйку запланований на 9 лютого, йдеться у повідомленні на сайті профспілки фермерів «Солідарність». У деяких воєводствах фермери анонсують тимчасові перекриття доріг. Вони продовжаться з 9 лютого до 10 березня.

Читайте також: Кордон з Україною у всіх пунктах перетину буде заблокований польськими фермерами на місяць

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів