60% українських заробітчан переїдуть з Польщі до Німеччини

15:46 13 листопада 2018 р.

Фото до новини


Фото: ВВС-Україна

Із наближенням зими польські ЗМІ дедалі частіше пишуть про небезпеку втрати частини працівників з України. Крім традиційного сезонного фактора, на зменшення кількості українських працівників у Польщі вже від січня наступного року може вплинути і зміни у правилах працевлаштування у Німеччині громадян з-поза меж ЄС.

Партії, що входять до правлячої коаліції, вже досягли згоди про полегшення умов міграції для фахівців, які відповідають певним критеріям і мають достатній рівень володіння німецькою. Із посиланням на результати останнього дослідження, проведеного агенцією Work Service, видання припускає, що у разі, як працевлаштування у Німеччині буде лібералізовано, туди можуть поїхати до 60% українців, які нині працюють у Польщі.

"Це величезна загроза польській економіці. Впродовж двох-трьох місяців дефіцит персоналу збільшиться з 156 тисяч до понад півмільйона вакансій", - цитує Rzeczpospolita Кшиштофа Інглота, керівника Personnel Service. Звісно, що відтік робочої сили може призвести до уповільнення зростання польської економіки, - за прогнозами МВФ, до 3,5% у 2019 році і до 2,8% у середньостроковій перспективі.

Саме цю причину називає серед чинників можливого зменшення кількості українських трудових мігрантів до Польщі і Національний банк України. У Нацбанку посилаються на дані про те, що у І півріччі 2018 року кількість виданих дозволів на роботу зросла лише на 20% у порівнянні з І півріччям 2017 року, тоді як за два попередні роки вона зростала на більш ніж 100%.

Втім, очевидно, це більше стосуватиметься кваліфікованих працівників, тоді як за опитуваннями Personnel Service, понад 70% українських працівників у Польщі виконували просту роботу, що не потребує високої кваліфікації - на будівництві, промисловості та сільському господарстві.

Поки що попит на роботу у Польщі з боку українських працівників залишається високим, і навіть зростає, а сама Польща залишається лідером за пропозицією робочих місць для українців - каже Марія Абдулліна, керівник напрямку OLX Робота. Загалом, за її словами, цього літа попит на роботу за кордоном удвічі перевищив показники минулого року. Але з'являються й нові тенденції, зокрема, і активніший пошук роботи в західніших країнах.

До цього часу найлояльніші умови для українських працівників мала Польща, а тепер про спрощення умов працевлаштування українців думають і в інших країнах, - пояснює Марія Абдулліна: "Зокрема, уряд Німеччини заявив про наміри спростити візовий режим для українців, які приїжджатимуть на роботу. Крім того, підприємці Чехії звернулися до свого уряду із проханням спростити режим і оформлення українців на роботу. Власне, з боку Європейського Союзу попит на українських працівників максимально підтримується".

Відтак, каже експерт, зрозуміло, чому польські підприємці трохи запанікували. Особливо це стосується працівників робітничих професій, для яких фактор розміру зарплати є вирішальним.

"Зрозуміло, що обираючи між Польщею і Німеччиною, український працівник, швидше за все, обере Німеччину, бо там вищі заробітні плати, а це є основним чинником для українських "блакитних комірців". Уже зараз досить велика кількість працівників ідуть на німецькі заводи - машинобудівні, електроніки. І попит є стійким. Це також можуть бути пакувальники, водії-ватажники, водії-далекобійники".

А ті, хто вже раз чи два з'їздили працювати у Польщу, після повернення до України вже шукають варіант виїзду до Німеччини. 

Водночас, як зауважує Олена Бабакова, журналістка з Польщі, німецьке законодавство навіть після лібералізації не буде таким ліберальним, як польське. Кваліфіковані працівники, "білі комірці", які живуть і працюють у Польщі тривалий час, "зацікавлені резидентурою та громадянством. А на дозвіл на проживання потрібні 5 років життя в одній країні ЄС, і зміна країни проживання тягне анулювання міграційної історії". Загалом, на думку Олена Бабакової, лібералізація працевлаштування в країнах на Захід від Польщі дещо змінить темпи міграції, але не загальну статистику: "Думаю, це буде як з безвізом: трохи пришвидшив темп сезонних міграцій, але на статистику переїзду на ПМЖ не сильно вплинув".

Про це пише BBC-Україна.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів