40 тисяч грн за квадрат вікна. У Стрию змонтують «Карпатські вікна» за гроші ООН

19:45 13 червня 2024 р.

Фото до новини

Загалом на вікна, які Стрийська міськрада замовила для реконструкції бізнес-простору, буде витрачено 1,18 млн грн.

Про це повідомляють Наші гроші, пише DailyLviv.com.

Управління комунальним майном Стрийської міської ради Львівської області 30 травня за результатами тендеру замовило Консорціуму «Будівельно-дорожній консорціум» реконструкцію будівель колишньої поліклініки під бізнес-простір у Стрию вартістю 53,64 млн грн. Про це повідомляють у системі «Прозорро».

До кінця 2025 року мають реконструювати нежитлові приміщення суміжних будівель на вул. Шевченка, 57 і 59 під адміністративно-офісну будівлю. Раніше там була поліклініка, проте її перенесли, бо ці історичні будівлі не відповідали вимогам щодо вільного під’їзду, стоянки, пандусів, ширини сходів і коридорів. Тепер там влаштують укриття-лекторій, конференц-зали, виставковий зал, офіси тощо. Мова про «Бойківський бізнес-центр», який спроєктували ФОП Михайлишин Іван Олексійович і ТОВ «Простір Архбуд». Роботи на 90% фінансують коштом Німеччини за Програмою розвитку ООН за проєктом SRER «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів» та на 10% із місцевого бюджету.

У підсумковій відомості ресурсів 1,18 млн грн припадає на віконні блоки індивідуального виготовлення зі сосни білого кольору Turkul1933 з обсадними коробками та енергоощадним двокамерним склопакетом профілю 48мм 4і-14ARG-4-16-ARG-4 по 39 160 грн/кв. м (тут і далі ціни з ПДВ). Позначення склопакета означає три скла товщиною 4 мм з енергоощадним напиленням, а між ними – дві наповнені інертним газом аргоном камери відповідно 16 мм і 14 мм. Таких вікон лише 30 кв. м, тому, ймовірно, вони для фасаду історичної будівлі №59.

Рекламна назва білого кольору сосни Turkul 1933 вказує на дерев’яні вікна, які під брендом «Карпатські вікна» виготовляє стрийське ДочП «Екран-Вікносвіт» ТОВ «Екран». Ринкові ціни невідомі. Кошторисна ціна дуже висока порівняно зі звичайними металопластиковими віконними блоками, які в цьому ж кошторисі без подробиць враховано по 4 740 грн/кв. м.

Нещодавно в Чернівцях замовили ремонт історичної будівлі школи з металопластиковими віконними блоками по 13 440 грн/кв. м. Вони мали профіль 70 мм і двокамерний склопакет, а до комплекту входили піна, анкер, силікон, підставочний профіль і антимоскітна сітка. При цьому це також було значно дорожче від звичайних металопластикових віконних блоків.

Ще 1,08 млн грн іде на засклені дверні блоки індивідуального виготовлення для житлових будівель з обсадними коробками (штадур-сосна) по 53 325 грн/кв. м. За цим описом їх не можна ідентифікувати. У цьому ж кошторисі дверні блоки з алюмінієвих сплавів враховано по 12 492 грн/кв. м і металопластикові дверні блоки по 5 736 грн/кв. м, що в рази дешевше.

Ціни інших зрозумілих матеріалів ринкові або й нижче. Мова про бетон, мінвату, плитку, гіпсокартон, водовідвідні лотки, дренажні помпи, цеглу, шпаклівку, кондиціонери тощо.

Консорціум отримав підряд без конкуренції, бо на відкриті торги більше ніхто не прийшов.

Для участі в тендері треба було принести аналогічний договір на будівництво, капітальний ремонт або реконструкцію та підтвердити наявність обладнання і працівників. Річний дохід за останні три роки мав бути не менше очікуваної суми. Крім того, вимагалась банківська виписка про те, що станом на останній календарний місяць до моменту подачі пропозиції учасник має обігові кошти в обсязі не менше очікуваної вартості для закупівлі матеріалів.

«Будівельно-дорожній консорціум» створений у 2020 році в Києві. Його учасниками є:

ПП «Автомагістраль» із Київщини, яким володіє Микола Скоростецький;

стрийське ДочП «Екранбуд» ТОВ «Екран» ексдепутата Львівської облради Зіновія Карпінського; інша «дочка» фірми «Екран» – «Екран-Вікносвіт» виготовляє вікна;

ТОВ «Сумимостобуд» Сергія Голуба;

ТОВ «Луцька дорожня пересувна механізована колона» із групи родини Кобак;

київське ТОВ «Технобудконструкція» із групи родини Солоп;

сколівські ТОВ «Львів-Буд 1» і ТОВ «Львів-Буд 2», якими володіє Юрій Ковальчук;

полтавське ТОВ «Будівельна група Комфорттаун» Віталія Шевченка.

У 2021 році консорціум виграв тендер Рівненської ОДА на ремонт дороги за 31,98 млн грн, але в 2022 році договір розірвали без оплати у зв’язку з неможливістю виконання. У 2023 році він виграв тендери Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Сумській області на ремонт вокзалу за 117,00 млн грн та житлового будинку за 37,62 млн грн у Тростянці.

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів