Викрили очільника ВЛК, який за хабарі «списував» ухилянтів з обліку

13:04 9 квітня 2024 р.

Фото до новини

Служба безпеки України викрила чинного керівника військово-лікарської комісії Чернігівської області, який допомагав призовникам ухилятися від мобілізації.

Про це повідомляє СБУ, пише DailyLviv.com.

«Фігурант був учасником злочинної схеми, яку організував колишній голова обласної військово-лікарської комісії Чернігівщини і якого СБУ задокументувала у лютому цього року. Також викрито їхню спільницю - посадовицю медкомісії Чернігівського військкомату», - йдеться в повідомленні.

За матеріалами слідства, фігуранти організували видачу неправдивих медичних висновків, в яких прописували тяжкі діагнози призовників. Потім ці документи направляли до військкомату з позначкою: непридатний до служби через погане здоров’я.

Це дозволяло ухилянтам списатися з військового обліку та виїхати за кордон.

Читайте також: Усім, хто отримав інвалідність з 2022 року, доведеться пройти переогляд у МСЕК чи ВЛК

Встановлено, що фігуранти одержували з кожного клієнта до 5 тис. доларів.

На підставі зібраних доказів обом фігурантам повідомили про підозру за ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань) і ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України.

Дії очільника ВЛК додатково кваліфіковані за ч. 3 ст. 368 ККУ (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Він перебуває під вартою. Зловмисникам загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Читайте також:  Діагноз за тисячу доларів: лікарі вигадували хвороби для військовозобов'язаних

Також за матеріалами СБУ арештовано майно затриманого ексочільника обласної ВЛК.

Йдеться про майже мільйон доларів США, чотири квартири в Києві, Чернівцях і Чернігові загальною площею понад 400 кв. м та земельні ділянки на Чернігівщині загальною площею близько 4 га.

Нагадаємо, під час обшуку у колишнього голови Чернігівської обласної військово-лікарської комісії (ВЛК) в одній з квартир у Києві виявили майже 1 мільйон доларів.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів