Якщо Путін планує захопити Схід і Південь України, тоді часу в нього обмаль, – експерт

15:56 26 березня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Світ 24

На це звертає увагу в американському журналі «Foreign Policy» російський військовий оглядач Павло Фельгенгауер.

Він пише в американському журналі «Foreign Policy», що хоч у промові перед підписанням угоди про приєднання Криму Путін запевняв – мовляв, «ми не хочемо розділу України», однак Кримський півострів і надалі сильно залежатиме від материкової України. Тому експерт вважає: «Ізольований Крим під контролем Росії, що протистоїть ворожому українському «материку», – це навряд чи схоже на сценарій, який уявляв собі Путін.

Відтак Москва заявила, що не визнає ніяке київський уряд і ніякі результати загальнонаціональних виборів на Україні, поки не буде прийнята нова конституція. А глава МЗС Росії Лавров уточнив, що нова конституція повинна зробити Україна федеративною державою.

«Це перетворить російськомовні області на «фактичний протекторат Росії, – констатує Фельгенгауер . – Контроль над ними дозволить Москві протягнути коридор у Придністров'ї. У підсумку частини «федеративної України», можливо, приєднаються до РФ» .

На думку оглядача, якщо Путін вирішить направити війська на Україну, то часу у нього обмаль. Фельгенгауер пояснює: «Весна рання, земля скоро просохне, а це означає, що важка техніка незабаром зможе рухатися по полях на півдні України».

Ключовою датою експерт називає 1 квітня, коли в Росії починається весняний призов до армії й, відповідно, звільнення в запис тих, хто вже відслужили у ній. Фельгенгауер зазначає: «Після цього звичайні війська Росії відновлять боєготовність тільки до серпня-вересня. А за цей час українці встигнуть зібратися з силами».

Фельгенгауер також вважає, що президентські вибори в Україні, призначені на 25 травня, можуть зміцнити легітимність київського режиму, ненависного Кремлю. Тому військовий експерт робить висновок: «Можливо, Кремлю буде важко втриматися від спокуси атакувати Україну і «звільнити» Південь і Схід, поки Росія перебуває в боєготовності, українська армія слабка, а режим в Києві нестабільний».

«Ризик нових західних санкцій здасться дрібницею, якщо попереду маячить велика геостратегічна перемога. Вікно можливостей» для вторгнення виникне в перші тижні квітня і закриється приблизно в середині травня», – прогнозує Фельгенгауер.

Як повідомляв «Щоденний Львів», до українського кордону стягують елітні російські танкові дивізії, голова Держприкордонслужби Микола Литвин заявив, що до України вперто намагаються проникнути російські диверсійні групи й запускають також із розвідувальною метою літаки й гелікоптери, українські прикордонники зафіксували за добу понад 40 рейсів російських безпілотників, за 7 км від села Стрілкове на Херсонщині нишпорили два кораблі ВМС РФ, один з яких – розвідувальний, колишній перший заступник начальника Генштабу, адмірал Ігор Кабаненко, застерігає, що Путін готує вторгнення в Україну.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів