Уже в найближчі години можуть початися неприємні події й на сході України, – експерт

23:58 15 березня 2014 р.

Керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук

Керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук
Фото: day.kiev.ua

Повідомляючи про це за підсумками 15 березня, керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук водночас зауважує, що дипломатичним працівникам провідних західних держав дозволили повернути в Київ сім'ї, а це може бути свідченням того, що на Заході не особливо вірять в похід Путіна на Київ.

Керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук розпочав коментувати підсумки 15 березня на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook» традиційно – «з поганого:

1. Сьогодні в гордій самотності тільки одна держава проголосувала в Радбезі ООН проти резолюції по Україні. Вона тим самим поставила себе вище всіх законів моралі нашої цивілізації, вище за бажання миру і вище права людства на безпеку. Ця держава – путінська Росія.

Можна сказати багато добрих слів на адресу Путіна. Але всі ми розуміємо, що він – психічно нездоровий і неадекватна людина, це вже ясно будь-кому.

А тому я хочу сказати не менш добрі слова за іншою адресою – ООН. Тобто механізму, який за визначенням має огороджувати світ від безумців на троні.

Якщо система працює так, що один злодій і грабіжник може вільно наплювати на думку всього світу, і світ нічого не може з цим вдіяти, то це неправильна система. І мене ніхто не переконає в протилежному.

Після сьогоднішніх подій ООН можна сміливо розпускати, на красивій будівлі в Нью -Йорку вішати табличку «Продається», а всі питання вирішувати у двосторонньому порядку. Якщо ООН і перестала подавати ознаки життя раніше, то сьогодні ми можемо констатувати навіть не клінічну, а біологічну смерть. Амінь.

2. Окупанти вкінець знахабніли. Сьогоднішній захоплення газорозподільної станції в Херсонській області – це вже поведінка господарів, які просто не бачать, кого тут боятися. Якщо Крим був кватиркою, через яку агресор вліз в Україну, то Херсонська область – це шафа, речі з якої він почав приміряти. І по руках йому, на жаль, ніхто не дає.

3. Завтрашній референдум в Криму все ж таки відбудеться. Путін наплював на всі міжнародні інстанції і структури, на думку міжнародної спільноти і позицію окремих країн, і доводить свій божевільний план до кінця.

За логікою, вже в найближчі години можуть початися неприємні події і на сході України – якщо Путін вирішив разом з «кримським» закрити і «південно-східне питання» (а на це доволі схоже).

Тут головне питання: що протиставить Україна і ті, хто її підтримує? Зупинити Кремль можуть тільки дії по демонстрації сили, причому в комплексі – у вигляді гри мускулами (поки з цього ми бачимо не особливо переконливі навчання Збройних сил України, та присутність авіаносця «Джордж Буш» у Середземному морі), економічних санкцій та політичного тиску. Чи спрацьовує це ? Як бачимо, поки що ні. На жаль.

З хорошого:

1. Сьогодні я (як, впевнений, і всі ми) остаточно зрозумів: на нас напала НЕ сусідня країна. На нас напав Путін і його кремлівська зграя. Розумні, сміливі і чесні росіяни сьогодні вийшли на вулиці своїх міст з головним гаслом: немає агресії проти України.

Не думаю, що це вплине на російське керівництво – цим засліпленим імперською ідеєю фанатикам плювати на думку власних громадян. Але ми, принаймні, знаємо, що сьогодні існує й інша Росія. Та, якій хочеться потиснути руку.

2. За деякими даними, дипломатичним працівникам провідних західних держав дозволили повернути в Київ сім'ї. Це може бути свідченням того, що на Заході не особливо вірять в похід Путіна на Київ. І це заспокоює.

3. У ситуації з висадкою російського десанту в Херсонській області на Арабатській стрілці є й позитивний момент. Точніше, одразу два.

По-перше, одразу ж висловив свій протест МЗС України. До цього якось складалося враження, що масові вештання російських військ по території України Київ взагалі мало не хвилюють.

А по-друге, що російський десант досить швидко заблокували з боку Генічеська українські прикордонники й військові. Це ще не відсіч знахабнілим загарбникам, але вже й не звична шокуюча бездіяльність.

І дуже хочеться, щоб новий день приніс нарешті розуміння, що наш параліч закінчився. Адже нескінченна слабкість набагато більше провокує агресію, аніж демонстративна сила».

Як повідомляв «Щоденний Львів», російські військові в Криму розповідали журналісту «ТСН.ua»: «По-справжньому почнемо діяти зі 17 березня», МЗС Росії погрожує, що у ній «розглянуть безліч звернень з України про захист», російські війська продовжують стягуватися до кордонів з Україною, до Криму перекидають із Росії зенітно-ракетні комплекси, російські загарбники перевозять у Криму військову техніку в північному напрямку.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів