Терористи всупереч домовленостям не пропустили допомогу десантникам зі Львова на 32-й блокпост, – ОБСЄ (відео, оновлено)

21:38 25 жовтня 2014 р.

Фото до новини


Фото: uapress.info

У щоденному звіті спеціальної моніторингової місії ОБСЄ повідомляється: «Гуманітарна колона залишила Сміле, не досягнувши оточеного українського контрольно-пропускного пункту».


Відео: «ПРЕСС-ЦЕНТР»

«Радіо Свобода» інформує сьогодні, 25 жовтня, в повідомленні «ОБСЄ повідомляє про оточення українських військ у Смілому попередніми днями»:

«Спеціальна спостережна місія в Україні Організації з безпеки і співпраці в Європі оприлюднила в суботу результати роботи своїх спостерігачів за попередні дні, в яких мовиться, що блокпост українських військ у селі Смілому Луганської області був в оточенні сепаратистів станом на 21 і 23 жовтня.За цими даними, зокрема, у вівторок спостерігачі були присутні при зустрічі у Смілому представників української антитерористичної операції і «міністерства внутрішніх справ» угруповання «ЛНР», на якій було домовлено про гуманітарний коридор для оточеного українського блокпосту в цьому селі.

Відтак у четвер вони спостерігали, як на виконання тієї домовленості до міста Фрунзе прибула вантажівка з гуманітарною допомогою для військових у супроводі представників громадської організації «Українська спілка ветеранів Афганістану», а також російських тележурналістів. У вантажівці були харчі і теплий одяг.

У Смілому, коли цей конвой в’їхав на територію, підконтрольну «ЛНР», озброєні бойовики угруповання зупинили вантажівку на їхньому останньому блокпості перед оточеними українськими позиціями. Після суперечки між різними групами бойовиків український конвой так і не допустили до оточеного блокпосту, і він повернувся зі Смілого, не досягши оточених українських позицій, повідомили спостерігачі ОБСЄ. Свіжіших даних про становище там вони наразі не навели.

У суботу про становище на блокпості українських сил № 32 у Смілому надходили різні суперечливі повідомлення. Становище в цій місцевості різко загострилося в середині місяця після наступу сепаратистів.

Відтоді засоби інформації і користувачі соцмереж багато разів заявляли, що два блокпости, 31-й і 32-й, опинилися в оточенні. Силовики попередніми днями щоразу заперечували факт оточення.

Зокрема, 20 жовтня у прес-центрі АТО заявляли, що бойовики, які блокували українські блокпости біля Смілого, «розсіяні та відступили», а 22 жовтня – що на цей блокпост «організована доставка боєприпасів, продуктів харчування, питної води». Останніми ж днями вони не коментують повідомлень про оточення, а лише повідомляють, що становище на 32-му блокпості «без змін».

Про це повідомляється в суботу на сайті «Радіо Свобода», яке перед цим інформувало в повідомленні «Про становище на блокпості № 32 біля Смілого надходить суперечлива інформація»:

«Про становище на блокпості № 32 українських сил біля села Смілого в Луганській області, який останніми днями був місцем інтенсивних обстрілів і про оточення якого надходили численні заяви, в суботу вдень надходить суперечлива інформація.

«Громадське телебачення» наводить у суботу слова командувача антитерористичної операції на Луганщині Ігоря Воронченка, що зараз ведуться переговори про забезпечення бійців 32-го блокпосту. За цими словами, переговори з бойовиками про це веде керівник спостерігачів від Росії, заступник головнокомандувача сухопутних військ Росії, генерал-лейтенант Олександр Ленцов.

Також Воронченко повідомив, що наразі втрат серед бійців немає. «Громадське» також наводить слова, як воно повідомляє, бійців цього і сусіднього 31-го блокпостів, що бойовики обстрілюють 32-й блокпост із гаубиць і дали військовослужбовцям день на те, щоб здатися, а також про те, що ситуація на 32-му блокпості дуже важка, немає боєприпасів, у суботу закінчилася вода, однак, поки йдуть переговори, «керівництво підтримує, як може».

Телепрограма «Подробиці», зі свого боку, подає в суботу слова людини, яку називає одним із бійців біля Смілого, що там 112 солдатів Національної гвардії «вже другий тиждень перебувають в оточенні», що в них «закінчилися боєприпаси, вода і їжа», а «допомога не приходить, керівництво на прохання не реагує». За цими словами, сепаратисти пообіцяли знищити солдатів у день виборів, у неділю.

Схожу інформацію, про повне оточення 32-го блокпосту і про те, що він уже 50 годин без води, написав у суботу у фейсбуці й журналіст Андрій Цаплієнко, але не навів ніяких джерел цієї інформації. Натомість український кадровий військовий і блогер Василь Головещенко, більше відомий на псевдо «Позивний Маршал», різкими словами закликав у суботу у фейсбуці «не сипати паніку», бо «війна йде на всіх фронтах», і висловив упевненість, що бійці на 32-му блокпості витримають.

Перебуваючи сам під Донецьком, він повідомив, що з приводу становища на цьому блокпості міністр оборони запевнив, що становище там підконтрольне, а провізію людям уже везуть. «Їх ніхто не забув, і люди працюють над тим, щоб прийшла допомога і їх звідти вивели або посилили», – написав «Позивний Маршал».

Раніше в суботу у прес-центрі АТО заявили, що становище навколо 23-го блокпосту під Смілим «без змін»: «Об’єкт перебуває під нашим контролем. Морально-психологічний стан особового складу, який несе службу на блокпості, дозволяє якісно виконувати визначені завдання».

Також і в інформаційно-аналітичному центрі Ради національної безпеки і оборони заявляли в суботу, що ситуація на 32-му блокпості «контрольована», у військових достатньо зброї та боєприпасів, щоб відбити можливий напад. «У разі необхідності підрозділи Збройних сил готові надати підкріплення захисникам цього блокпосту. Для цього сформовані резервні бронегрупи», – заявили в ІАЦ РНБО.

Становище в цій місцевості різко загострилося в середині місяця після наступу сепаратистів. Відтоді засоби інформації і користувачі соцмереж багато разів заявляли, що два блокпости, 31-й і 32-й, опинилися в оточенні, силовики щоразу заперечували факт оточення. Незалежних підтверджень чи заперечень усіх заяв про становище там, і нинішніх, і попередніми днями, немає».

Натомість «Громадське телебачення» інформувало в суботу в повідомленні «Ведуться переговори про забезпечення бійців 32-го блокпосту, – командувач АТО»:

«Спостерігачі за перемир'ям із російського боку зараз на виконання Мінських домовленостей ведуть переговори із бойовиками, щоб ті дозволили підвезти бійцям Національної гвардії воду, продукти та боєприпаси. Про це Громадському телефоном повідомив Ігор Воронченко, командувач Антитерористичної операції на Луганщині. Він відзначив, що переговори проводить керівник спостерігачів від Росії, заступник головнокомандуючого сухопутних військ Росії, генерал-лейтенант Олександр Ленцов.

«Зараз іде переговорний процес за участі групи спостерігачів за перемир’ям на виконання мінських домовленостей, на чолі з генерал-лейтенантом сухопутних військ РФ Олександром Ленцовим. Вони намагаються домовитися аби ми мали змогу направити до наших бійців воду, боєприпаси і продовольчість. Намагаємося уникнути інцидентів і провокацій, розуміючи, що будуть намагання створити преценденти перед виборами до Верховної Ради», – прокоментував він. Також Воронченко повідомив, що наразі втрат серед бійців немає.

Як розповів журналістові Громадського Насті Станко боєць Національної гвардії з 31-го блокпосту Василь Гуцул, наразі бойовики обстрілюють 32-й блокпост з гаубіц та дали військовослужбовцям день на те, щоб здатися.

Також, як розповів в ефірі Громадського військовослужбовець Національної гвардії «Монгол», ситуація на блокпості дуже важка, немає боєприпасів, вчора закінчилася вода. Однак поки йдуть переговори «керівництво підтримує як може». Окрім того, він повідомив, що наразі проводиться інтенсивний обстріл 10-го блокпосту, що стоїть біля населеногопункту Золоте. Обстріл ведуть із гаубіц та мінометів».

Про це повідомляється в суботу на сайті «Громадського телебачення». Своєю чергою, телеканал «112 Україна» цитує сьогодні, 25 жовтня, зі щоденного звіту спеціальної моніторингової місії ОБСЄ:

«Допомога силам АТО в Сміле йшла, але «ЛНР» її не пропустила всупереч домовленостям. 21 жовтня між силами АТО і представниками «ЛНР» була досягнута домовленість про гуманітарні конвої українським військовим (десантникам 80-ї аеромобільної бригади зі Львова. – «ЩЛ») на блокпосту в селі Сміле. 23 жовтня у Фрунзе (45 км на північ-захід від Луганська), і після зазначеного договору, СММ зафіксувала прибуття українського вантажівки з гуманітарною допомогою в супроводі українського НВО «Союз ветеранів Афганістану України» та російських тележурналістів. СММ (спеціальна моніторингова місія ОБСЄ. – «ЩЛ») зазначила, що вантажівка містить продовольство й зимовий одяг.

У Смілому конвой увійшов у зону, підконтрольну бойовикам, де на блокпосту «ЛНР» машину зупинили. Після цього різні групи «ЛНР» почали внутрішні дискусії, місцевий персонал «ЛНР», що знаходиться на КПП відмовив українському гуманітарного конвою в доступі до оточеного контрольно-пропускного пункту. Гуманітарна колона залишила Сміле, не досягнувши оточеного українського контрольно-пропускного пункту».

Телеканал «112 Україна», який передає це повідомлення, також нагадує: «За повідомленням ЗМІ, блокпост №32 в районі Сміливого знаходиться в оточенні, там склалася критична ситуація з водою і їжею, проте офіційні особи в РНБО і АТЦ заявляють, що ситуація в Смілому знаходиться під контролем».

Як інформував «ЩЛ», волонтер Діана Макарова передала, що 50 десантників зі Львова вже 16 днів оточені на 32-му блокпосту на Луганщині, військовий кореспондент телеканалу «1+1» Андрій Цаплієнко повідомив, що навколо 32-го блокпосту на Луганщині – близько півтора десятка поранених десантників зі Львова, речник ІАЦ РНБО Андрій Лисенко запевнив, що десантникам зі Львова на 32-му блокпосту допоможуть «у разі необхідності», а також заявив, що десантників зі Львова оточено на 32-му блокпосту на Луганщині не повністю й що «наші підрозділи повністю забезпечені і водою, і харчуванням, і боєприпасами».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів