Силовикам наказано за жодних умов не застосовувати зброю на ураження, – керівник ЦВПД

21:48 30 квітня 2014 р.

Фото до новини


Фото: mil.gov.ua

Про це повідомив у середу керівник Центру військово-політичних досліджень і координатор спільноти «Інформаційний Опір» Дмитро Тимчук.

Керівник Центру військово-політичних досліджень і координатор спільноти «Інформаційний Опір» Дмитро Тимчук повідомляє сьогодні, 30 квітня, на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook»:

«Сьогодні представниками української влади у невиконанні наказу були звинувачені керівництво і співробітники спецпідрозділу СБУ «Альфа». Нам, «Інформаційному Опору», не вдалося знайти жодних підтверджень того, що «Альфа» отримувала бойовий наказ, який би не виконала.

Дійсно, піднімалося питання про застосування зброї в Слов'янську. При цьому керівництво «Альфи», за нашими даними, вказало на умови, які потрібні спецпризначенцям для проведення такої операції – чітке позначення цілей і об'єктів операції, проведення розвідки і рекогносцировки, повне блокування району проведення операції, забезпечення прикриття. Нічого з цього не було забезпечено.

Тим не менше, «Альфа» була згодна виконувати бойовий наказ згідно тим завданням, до виконання яких вона підготовлена. Більш того – керівництво і бійці спецпідрозділу фактично вимагали віддання подібного адекватного наказу по своєму застосуванню (а це звільнення будівель, нейтралізація терористів і звільнення заручників у всіх видах транспорту і приміщеннях, нейтралізація лідерів ОЗУ тощо).

Але такий наказ так і не був відданий. Разом з тим, бійці «Альфи» відзначають ряд кричущих недоліків в організації їх діяльності.

Так, технічної стан бронежилетів, якими оснащені бійці «Альфи», абсолютно не відповідає мінімальним вимогам.

База на аеродромі в Краматорську, де знаходиться базовий табір силовиків, фактично повністю прострілюється, при нестачі сил і засобів для організації бойової охорони.

Учора поблизу аеродрому були виявлені групи терористів, озброєні переносними зенітно-ракетними комплексами (ПЗРК ). У силовиків катастрофічно не вистачає транспортних засобів і захищених систем зв'язку.

Натомість підсумки 30 квітня Дмитро Тимчук розпочав у четвер коментувати на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook» традиційно для нього – «з поганого:

1. Триває показове захоплення адміністративних будівель на сході України.

МВС України відзвітувало: у Донецькій області сепаратисти на сьогодні захопили 15 адмінбудівель. Це місцеві органи влади, міськвідділи міліції та підрозділи СБУ в різних містах.

Також у Донецькій області терористи влаштовують блок-пости там, де їм тільки заманеться. Міліція намагається не заважати творчій праці громадян. І тільки під Слов'янському силовики регулярно деблоковують такі блок-пости, після чого відступають, даючи можливість сепаратистам повернутися до їх місць несення служби.

Очевидно, ця кумедна гра захоплююча для обох сторін. Але для стороннього спостерігача вона виглядає як мінімум дивною.

У Луганській області подібний цирк, схоже, тільки починає набирати обертів. Після вчорашніх подій у Луганську в області сьогодні захоплено адмінбудівлі в Алчевську.

2. Влада продовжує шукати крайніх у провалі антитерористичної операції.

Після вчорашнього відкриття «секрету Полішинеля» – мовляв, місцеві силовики на сході в своїй більшості саботажники і зрадники, сьогодні влада знову взялася кошмарити підрозділ спецпризначення СБУ, тобто «Альфу». Мовляв, та відмовилася виконувати наказ, і керівництво «Альфи» вже відсторонено від виконання службових обов'язків.

У «Альфі» вже спростували повідомлення про відсторонення її керівництва. Ми також видали в ефір своє повідомлення з цієї ситуації.

За нашими даними, наказ «Альфі» ніхто не віддавав. Якщо наказ все ж був відданий – прохання вказати: ким і коли.

Тоді можна вести розмову про малодушність і відмову підкорятися. Поки ж усе це більше схоже на «полювання на відьом».

І, думається, замість усіх цих звинувачень дядьки у високих кабінетах могли б пролити світло на той наказ силовикам, який ними достовірно був відданий. А саме – за жодних умов не застосовувати зброю на ураження.

Але тут ніяких коментарів ми, на жаль, не чуємо. І як в таких умовах проводити «силові» операції – ніхто не уточнює.

3. Російські війська продовжують масштабні навчання біля українського кордону.

Ми, як і раніше, не відстежуємо збільшення кількості військ. Але й тих, що грають в хованки біля нашого кордону, цілком достатньо для «надання допомоги» для проведення якого-небудь «референдуму» в якому-небудь Луганську.

З хорошого:

1. Міноборони оголосило про формування батальйонів територіальної оборони з громадян для охорони державного кордону та стратегічно важливих об'єктів.

Одночасно СБУ відкрила телефонну «гарячу лінію» для громадян з військовою підготовкою, бажаючих захищати територіальну цілісність України. Громадян, які мають досвід служби в правоохоронних органах або в армії, і бажаючих вступити в спецзагони охорони громадського порядку, просять телефонувати за телефоном (044) 235-55-18.

Це – дуже правильна ініціатива. Вже говорив, повторю ще: якщо ми не хочемо дійсно зануритися у вир громадянської війни, то загони «самооборони» мають формуватися тільки під крилом силових відомств.

Питання тільки в тому, хто і як ці спецбатальйону буде використовувати. Адже мобілізацію вже « провели» – вся мобілізація перетворилася на сумний цирк. Якщо ця доля чекає й спецбатальйону, то процес краще не починати. Бо не смішно.

2. В.о. глави Адміністрації Президента України Сергій Пашинський прогнозує, що ситуація в Слов'янську Донецької області в найближчі дні буде локалізована й стабілізована.

Нехай мені вибачить пан Пашинський, але я сильно сумніваюся в його екстрасенсорні здібності. Не знаю, в якій кришталевій кулі він побачив стабільність в Слов'янську.

Але подібні обіцянки і прогнози з вуст представників влади все одно звучать як мінімум заспокійливо. Якщо ці слова будуть підтверджені справами – честь і хвала української влади.

3. При всьому негативі в Луганську, тут відбувся і цілком світлий випадок.

Військовослужбовці Національної гвардії не допустили захоплення будівлі ГУ МВС у Луганській області. Вчора сепаратисти здійснили спробу штурму обласної міліції із застосуванням зброї. Гвардійцям запропонували здати зброю й покинути будівлю. Гвардійці коротко й виразно пояснили екстремістам те, куди їм варто відправитися подорожувати.

У результаті будівля покинули лише 27 військовослужбовців строкової служби. Офіцери і контрактники залишилися на бойовому посту. Сьогодні бажаючих їх штурмувати не знайшлося.

Як повідомляв «Щоденний Львів», військові експерти закликають терміново дозволити силовикам застосування зброї проти диверсантів – із таким зверненням звернувся у вівторок до Верховної Ради Центр дослідження армії конверсії і роззброєння; в.о. Президента Олександр Турчинов заявив у середу, що «силовими методами не вдасться придушити ситуацію на сході», й пояснив: «Ми знаємо з вами з досвіду Майдану, що при наявності достатньо великої кількості людей силові заходи неефективні»; натомість СБУ спростувала заяву в. о. глави Адміністрації президента України Сергія Пашинського про звільнення керівництва «Альфи».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів