ЄС формує економічний пакет для компенсації втрат Україною, – Кваснєвський

17:42 26 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: sq.com.ua

Член моніторингової місії Європарламенту запевняє, що наша країна ще не все втратила.

Як повідомляє сьогодні, 26 листопада, «Тиждень.ua», член моніторингової місії Європарламенту, екс-президент Польщі Алєксандр Кваснєвський вважає, що Україна у питанні угоди про асоціацію з ЄС не все ще втратила і навіть можливе непідписання її на саміті Східного партнерства у Вільнюсі не завершує євроінтеграційної історії країни. Дослівно ж висловився з цього приводу так:

«Навіть якщо у Вільнюсі угоду (про асоціацію України з ЄС – ред.)  не підпишуть, історія на цьому не закінчується. Будемо мати наступні місяці. Питання в тому, чи можна повернутися за стіл переговорів з Україною перед європейськими виборами».

За словами колишнього президента, якби вдалося протягом декількох місяців, використовуючи існуючі і в українському уряді проєвропейські сили, повернутися до переговорів та серйозної розмови щодо асоціації, якийсь шанс підписання договору є. Він також підкреслив, що слід пам'ятати, що тиск з боку Росії на Київ зростатиме.

Кваснєвський наголосив також, що європейський календар складений несприятливо з точки зору долі угоди Україна-ЄС, оскільки наближаються вибори до Європейського парламенту. А на запитання, чи, на його думку, Росія шантажує президента України Віктора Януковича, заявив, що, «в певному сенсі, так»:

«Росіяни, борючись за Україну, використали дуже жорсткі методи, щоб не сказати навіть нещадні. З літа триває блокування українського експорту, для України – це майже 40% торговельного обороту».

«Україна перебуває в дуже складній економічній ситуації. Росіяни є істотним винуватцем цієї економічної драми, з яким стикнулася Україна і використовують цей факт так сильно, що Віктор Янукович, прем'єр Микола Азаров та український уряд прогнулися», – вважає Кваснєвський.

Коли ж його запитали про те, чи відчуває він себе батьком фіаско переговорів України з ЄС, відповів, що «в жодному разі» й додав: «Я думаю, що Пет Кокс і я зробили навіть більше, ніж сто відсотків. Наше завдання було близьким до завершення, просто ... президент Путін і відсутність чіткої реакції ЄС».

За словами екс-президента, що ЄС зараз намагається створити певний економічний пакет, який мав би бути допомогою для України, але це вже занадто пізно. На думку Кваснєвського, якщо б ЄС вже влітку, коли почався економічний тиск Росії на Україну, розважливо подумав, які наслідки він викличе, нинішня ситуація була б іншою.

«Нам, як Європі, треба сказати собі, чи хочемо допомогти Україні вийти зі східної зони російського впливу, чи ні. Якщо росіяни, використовуючи жорстокі методи, спричинили втрати в економіці України на суму в кілька десятків мільярдів доларів, то виникає питання, як може допомогти Європа чи світ», – резюмував Кваснєвський. За його словами, це важливе питання, як для ЄС, так і Міжнародного валютного фонду.

Як повідомляв «Щоденний Львів», оскільки Кабінет міністрів прийняв розпорядження про зупинку процесу підготовки укладання угоди про асоціацію України з ЄС, її у Вільнюсі не підпишуть, а джерело «Української правди» в оточенні єврокомісара Штефана Фюле, близьке до переговорів про підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом, констатувало, що Янукович заморозив європерспективи України на багато років вперед.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів