Екіпаж оточеного терористами українського танка підірвав себе, щоб не потрапити в полон (відео)

01:28 22 червня 2014 р.

Фото до новини


Фото: informator.su

Т-64БМ потрапив в кругову засідку терористів у селищі Станично-Луганському.


Відео: Євген Гапич

Сайт «Інформатор.su» розповів у суботу, 21 червня, в повідомленні «Екіпаж українського танка підірвав себе, щоб не потрапити в полон»:

«Ця подія сталася 18 червня в селищі Станиця Луганської області (справжня назва – Станично-Луганське. – «ЩЛ»). Танк Т-64БМ з екіпажем на борту потрапив в кругову засідку до терористів.

Із дальньої дистанції працювали снайпери, які порозбивали приціли і перископи бойової машини. За декілька секунд до цього командир помітив загін озброєних терористів і вже без прицілу, навмання, машина дала останній залп.

Останні постріли так і не потрапили в ціль, а через кілька хвилин по броні танка почали стукати прикладом. Далі хтось з екіпажу машини (радше, механік) підірвав танк зісередини. Після сильного вибуху з дула повалив чорний дим, а корпус машини охопив вогонь.

Відважні бійці української армії не захотіли здавати себе і свою бойову машину ворогові і здійснили за фактом героїчний вчинок. Додамо, що терористи на цей рахунок заявили, що екіпаж машини здався в полон, а бойова машина ціла і неушкоджена».

Натомість газета «Сегодня» зокрема повідомила в суботу в публікації «Герої на Донбасі: найвідважніші вчинки військових і мирних жителів»:

«18 червня український танк Т-64БМ потрапив у засідку в селі Станиця Луганської області. Бойовики розбили приціли і перископи у танка, тому машина виявилася практично беззахисною.

Коли сепаратисти підійшли до танка з метою захопити його, екіпаж підірвав себе і машину гранатами. «Поки що до кінця не ясно, хто підірвав машину – або механік, або командир, – сказав «Сегодня» спікер АТО Владислав Селезньов. – Швидше за все, що це був механік, так як командир уже був контужений в той момент. Більш того, «з собою» екіпаж забрав ще й парочку сепаратистів».

Бойовики ж заявляють, що екіпаж здався в полон, але, скоріше за все, це інформація не відповідає дійсності – крім спростування в штабі АТО, місцеві жителі ще й підтвердили версію військових відеозаписом згорілого танка».

Своєю чергою, журналіст Ірина Ковальчук розповіла в суботній публікації «Боєць українського батальйону: «Хлопці підірвалися в танку, щоб не здаватися в полон» в газеті «Сегодня»:

«Учасник операції під Металістом розповів про 11-годинний бій, про геройський вчинок екіпажу танка і про те, що перемир'я треба оголошувативсього на три години. «Сегодня.ua зв'язалася з учасником бою під селищем Металіст (Слов'яносербський район) поблизу Луганська, під час якого екіпаж Т-64БМ підірвав себе, щоб не потрапити в полон і щоб терористам не дісталася їх бойова машина.

За даними штабу АТО, в цьому бою загинули з нашого боку командир і механік танка, а водій-навідник вважається зниклим без вісті. З боку бойовиків також є жертви.

«Це був найважчий бій за весь час АТО, – зізнався нам колишній афганець, боєць легендарного 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар», сформованого з бійців самооборони Майдану Ілля, у момент нашої розмови він на годину був відпущений зі свого посту, перекусити і помитися.

– Бій тривав близько 11 годин, по нас стріляли не тільки з автоматів, але і гранатометів. Бій ішов з перемінним успіхом, оскільки проти нас стояли явно досвідчені сили.

Про це свідчить хоча б той факт, що вони у нас відбили один БТР і БМП, і вже через пару годин вели вогонь по нас з наших же машин. Тільки досвідчена людина знає, як управляти цими машинами.

Вийшло, наша ж зброя і по нас стріляла. Глибокої ночі вдалося відбити наші машини.

Дуже шкода наших хлопців з 80-го батальйону, у них є втрати. Це мужні хлопці.

Коли снайпери бойовиків знищили приціли і перископи танка, хлопці виявилися практично беззахисними: постріли могли проводитися виключно навмання. Тоді хлопці вирішили підірвати машину разом із собою.

Не знаю точно, чи загинув весь екіпаж – одні кажуть, всі загинули, інші – дві людини, інші були поранені. Це сталося далеченько від мене.

Вони підірвалися, щоб не здаватися в полон, і згоріли живцем. Це хлопці з маленького містечка, і я не очікував, що звідти можуть бути справжні герої.

Я, людина з чималим військовим досвідом, але був шокований цим вчинком, коли дізнався про те, що трапилося. Це Героїзм з великої літери, вони заслуговують найбільшої нагороди. Я не очікував, що серед сучасної молоді знайдуться хлопці, які готові пожертвувати собою заради своїх бойових товаришів».

Після цієї звістки ми готові були продовжувати бій, а тут надійшов наказ про перемир'я. Ми готові взяти реванш, для цього є можливості і сили. Але нам сказали поки що охороняти свої рубежі.

Ми чекаємо наказ, щоб продовжувати операцію АТО, щоб дати нормальним людям можливість повернутися до звичайного життя і жити в нормальній країні. Але не можна перемир'я оголошувати на тиждень!

Не можна їм давати стільки днів для перегрупування і підтягування допомоги з Росії! Максимум не стріляти 2-3 години, щоб сторони зібрали 200-х (загиблих. – Авт.).

Все, після 2-3 годин всіляке перемир'я, якщо бойовики не здаються, має закінчуватися. Їм не можна давати перепочинок! Це буде гірше для нас!

За словами Іллі, їх батальйон забезпечений усім найнеобхіднішим. Єдине, чого не вистачає – прицілів. Продовольство їм регулярно підвозять волонтери. 

«Я розумію, що це війна, а на війні всіляке буває і все треба перетерпіти. Спочатку нам не давали зброї, але зараз, коли настала активна фаза АТО, ми забезпечені всім. Звичайно, є у нас і трофеї від сепаратистів. Непогана у них зброя, треба сказати, – ділиться Ілля. – Цікаво, ми стріляємо російськими патронами, а вони українськими - виробництва Луганського патронного заводу. Напевно, вони завод захопили. У мене особисто пару коробок з такими патронами є, відібраними у сепаратистів. А більше у них нічого брати. Ми беремо у них тільки патрони. Самих бойовиків здаємо командуванню. На нашому рахунку 14 полонених. Коли ми їх здали в штаб, наш батальйон стали називати непідкупними – з нами бойовикам не вдається домовитися».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів