На Львівщині виявили майже тисячу випадків непомітного у початковій стадії раку

17:03 7 березня 2024 р.

Фото до новини

У 2023 році у Львівській області виявили 895 випадків колоректального раку. З них 406 пацієнтів мали злоякісне новоутворення прямої кишки. 489 мешканців Львівщини отримали діагноз – рак ободової кишки.

Про це повідомила пресслужба ЛОВА, пише DailyLviv.com

Як зазначають лікарі, колоректальний рак – це група злоякісних новоутворень, що розвиваються із клітин слизової оболонки товстої та прямої кишки. Це онкологічне захворювання може вражати у будь-якому віці, однак до групи ризику належать чоловіки та жінки віком від 50 до 70 років. Як і більшість онкозахворювань, у початковій стадії колоректальний рак розвивається непомітно для людини - відтак несе значну небезпеку. Поява періодичних закрепів, проносів, виділення крові чи слизу, біль та втрата ваги можуть свідчити про те, що хвороба, на жаль, прогресує.

Читайте такожТорік на Львівщині збільшилась кількість хворих на рак

Найефективнішим методом раннього виявлення колоректального раку є колоноскопія. Це – ендоскопічне дослідження товстого та частини тонкого кишківника. 

«За допомогою колоноскопії можна не тільки виявити зміни у прямій чи товстій кишці, а й взяти зразок тканини на дослідження. Це дуже важливо, адже гістологічне дослідження дає можливість розпізнати якою є пухлина - доброякісною чи злоякісною. Також за допомогою колоноскопа можна видалити поліпи кишківника», – розповів в.о. завідувача проктологічного відділення Львівського онкоцентру Роман Бойко.

Читайте такожУ Польщі розробляють новий метод лікування раку молочної залози без застосування хіміотерапії

За словами фахівців Львівського онкоцентру, ще одним методом виявлення колоректального раку є аналіз калу на приховану кров, так званий FOB test. Це простий, швидкий та нетравматичний спосіб дослідження, який рекомендують пацієнтам для виявлення різноманітних патологій шлунково-кишкового тракту, зокрема онкологічних захворювань. Цей метод не настільки точний як колоноскопія, адже інколи може показати хибнопозитивний результат.

За минулий рік у проктологічному відділенні Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру виконали 201 операцію з видалення злоякісних новоутворень кишківника та раку прямої кишки. 135 операцій хірурги провели лапароскопічним методом.

Читайте такожНа Львівщині домінують три види раку: важливість скринінгу

Онкохірурги зазначають, що перевагою лапароскопічного методу є мінімізація операційної травми та швидше відновлення пацієнта. Однак не всім хворим фахівці можуть запропонувати саме лапароскопічні операції. Усе залежить від стадії захворювання, точної локалізації пухлини та багатьох інших факторів, які онкохірурги враховують під час планування оперативного втручання. У пізніх стадіях лікування колоректального раку є довготривалим та складним як для лікарів, так і для пацієнтів. У таких випадках план лікування того чи іншого пацієнта розробляє спеціальна мультидисциплінарна комісія.

«Онкохірурги, радіолог та хіміотерапевт разом вивчають історію хвороби пацієнта, враховують усі ризики та пропонують йому найкращий спосіб лікування, який в першу чергу не зашкодить пацієнту і принесе йому найкращі показники у цій боротьбі», – зауважив Роман Бойко.

У онкоцентрі підсумовують, що лікування колоректального раку вимагає комплексного підходу. Тобто медики пропонують онкопацієнту не лише хірургічний метод, а й променеву чи хіміотерапії. Цей маршрут лікування  пацієнт може пройти безпечно та якісно від початку до кінця.

«Усю медичну допомогу пацієнт отримує на місці. Це дуже важливо, адже лікування має бути послідовним», - пояснив Роман Бойко.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів