Зміни у бронюванні працівників. У Верховній Раді підготували новий законопроєкт

12:01 26 січня 2024 р.

Фото до новини

Депутати пропонують встановити щомісячний фіксований платіж, після сплати якого підприємство зможе забронювати працівника, незалежно від посади.

У Верховній Раді готують законопроєкт, який може суттєво змінити підхід до бронювання військовозобовʼязаних. Депутати пропонують запровадити щомісячний платіж, який гарантуватиме відстрочку від мобілізації для різних категорій працівників, пише DailyLviv.com з посиланням на Forbes.

Депутати економічного комітету ВР кілька тижнів працювали над новим законопроєктом, який змінює процес бронювання співробітників. Драфт документа є у розпорядженні Forbes. Головна відмінність від запропонованої наприкінці 2023 року концепції Офісу президента (ОП) – відмова від привʼязки до розміру заробітної плати та відрахувань ПДФО чи ЄСВ.  

Депутати пропонують встановити щомісячний фіксований платіж, після сплати якого підприємство зможе забронювати працівника, незалежно від посади. Головна умова – компанія має працювати набіло та сплачувати податки до бюджету.

«Встановлення будь-яких критеріїв (щодо заробітної плати. – Forbes) сприйматиметься суспільством як поділ на класи, – пояснює зміну концепції голова економічного комітету та співавтор законопроєкту Дмитро Наталуха. – На підприємстві можуть самостійно обирати, кого зі співробітників хочуть забронювати». 

У тексті законопроєкту йдеться про те, що зараз в Україні заброньовано 538 тисяч чоловіків, включно із державними службовцями та працівниками військових адміністрацій.

Найбільше заброньованих серед працівників сектору енергетики, — 27,9%; агропромислового сектору — 15,2%; промисловості та транспорту — 12,6% та 12,5% відповідно. Частка заброньованих співробітників Центральних органів виконавчої влади та військових адміністрацій складає 5,2%.

Ініціатори законопроєкту вважають, що привʼязка до військово збору забезпечить швидке адміністрування податку і закріпить надходження коштів виключно на потреби армії.

Бронювати пропонують до 50% від військовозобовʼязаних працівників.

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів