Жоден вихователь не підтвердив, що директор або інші працівники Великолюбінського навчально-реабілітаційного центру зловживали посадами

19:56 11 жовтня 2024 р.

Фото до новини

Поліція допитала 44 працівників навчального закладу, а також 24 дитини, з яких троє визнані потерпілими.

У ЛОВА ухвалили рішення тимчасово переселити дітей з Великолюбінського навчально-реабілітаційного центру до інших закладів у зв’язку з розслідуванням можливих фактів сексуального насильства. Наразі перевірки тривають у всіх 19 навчально-реабілітаційних центрах області, щоб гарантувати безпеку дітей. Про це повідомила Львівська обласна військова адміністрація, пише DailyLviv.com.

Сьогодні, 11 жовтня, заступник голови Львівської ОДА Олександр Кулепін на брифінгу розповів про переселення вихованців Великолюбінського центру, поточний стан закладу та стан розслідування можливих фактів сексуального насильства. 

Львівська обласна державна адміністрація спільно з Львівською обласною радою проводять моніторинг усіх фактів. За результатами аналізу обставин у Великолюблінському навчально-реабілітаційному закладі, рекомендували тимчасово перемістити дітей до інших навчальних закладів подібного профілю через розслідування ситуації.

«Вже сьогодні відбудеться переміщення перших дітей до інших навчально-реабілітаційних центрів або спеціалізованих освітніх закладів за згодою опікунів. Комісія продовжує аналізувати обставини в закладі та індивідуальні потреби кожної дитини. Львівщина налічує 19 навчально-реабілітаційних центрів та спеціальних шкіл, і всі заклади проходять додаткову перевірку, щоб запобігти подібним ситуаціям в інших установах. Поки що жодних скарг з інших закладів не надходило, але ми повідомимо про результати перевірок окремо», – зазначив Олександр Кулепін.

Тимчасовий захід триватиме до завершення розслідування. До кінця цього тижня планують перемістити близько половини дітей.

Щоб уникнути зайвої уваги до дітей, назви закладів, куди їх переміщують, не розголошують. Заступник голови ЛОВА зауважив, що ці установи забезпечують високий рівень послуг. Також Львівська ОВА співпрацює з центральними органами влади для покращення системи виховання і навчання дітей з особливими освітніми потребами, зокрема щодо юридичних питань у сфері перевірок.

«З 10 жовтня 2024 року, на час проведення службового розслідування та відсторонення від трудових обов'язків керівника закладу, в.о. директора КЗ ЛОР «Великолюбінський багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр» призначили Лукачук Ірину Дмитрівну. Ми очікуємо, що вона стабілізує роботу цього закладу, адже до нього прикута велика увага: триває багато слідчих дій, перевірок комісій і візитів, що створює напруження як серед персоналу, так і серед дітей. Наразі головне — стабілізувати роботу, щоб діти, які там зараз навчаються, отримували якісні освітні послуги й виховання», – розповів Олександр Кулепін.

Як зазначають у департаменті освіти і науки Львівської ОДА, Ірина Лукачук — висококваліфікований фахівець з багаторічним досвідом роботи у сфері спеціальної освіти. З 2016 р. по 2019 р. обіймала посаду заступника директора з навчально-методичної роботи з питань експерименту. З 2019 р. по жовтень 2024 р. працювала заступником директора з навчальної роботи та вчителем початкових класів КЗ ЛОР «БП НРЦ Святого Миколая».

Педагогічний стаж Ірини Дмитрівни складає 26 років, і вона має вищу кваліфікаційну категорію та звання «вчитель-методист».

Заступник начальника Головного управління Національної поліції у Львівській області - начальник слідчого управління поліції полковник поліції Андрій Кумечко зазначив, що наразі допитали 44 працівники навчального закладу, а також 24 дитини, з яких троє визнані потерпілими. Допити тривають в спеціальній кімнаті з участю психологів, педагогів та інших представників. На цей момент усі вихователі надають свої версії подій, але ніхто не підтвердив, що директор або інші співробітники намагалися зловживати своєю посадою. Директор також усе заперечує. 

«Що стосується виховательки, яку видно на відео, то за її словами, інцидент був результатом конфлікту. За відео видно тільки частину подій, але на початку відео, як стверджується, дитина вчинила агресивні дії, після чого вихователька втратила контроль над емоціями. Проте це жодним чином не виправдовує її дій.

Ми розуміємо, що в цьому закладі навчаються діти з важкими життєвими обставинами. Хтось втратив батьків, хтось хворіє. Люди, які працюють із цими дітьми, повинні бути морально готові до таких викликів, і ніхто не має права поводитися агресивно з дітьми.

Щодо питання переведення дітей до інших закладів: це рішення прийняло слідче управління після того, як 27-го числа було порушено кримінальну справу. Ми виїхали на місце події, провели розслідування і рекомендували обласній владі перевести дітей, які постраждали від насильства, щоб уникнути подальшого тиску з боку персоналу», – зазначив Андрій Куменко.

Також поліція просить надати інформацію, пов'язану з дітьми, які вже випустилися з цього закладу, або з подіями минулого року. Зараз тривають відповідні експертизи. Якщо вину буде доведено - оголосять підозру.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів