Жіночі тампони містять токсичні метали, свинець і миш’як - дослідження

18:41 8 липня 2024 р.

Фото до новини

Основні бренди тампонів включають Tampax від Procter & Gamble Co., Kotex від Kimberly-Clark Corp і Playtex від Edgewell Personal Care Co.

Про це повідомив Bloomberg, пише DailyLviv.com.

Дослідники знайшли більше десятка металів, включаючи свинець і миш'як, у широко доступних тампонах у США та Європі, якими користуються потенційно мільйони людей.

Згідно з дослідженням, опублікованим цього тижня в журналі Environmental International, у всіх 30 перевірених тампонах від 14 різних брендів було виявлено свинець. Вплив свинцю може спричинити неврологічні пошкодження. Це перша стаття, яка вимірює концентрацію металів у тампонах, сказала Дженні Шерстон, докторант Школи громадської охорони здоров’я Каліфорнійського університету в Берклі та провідний автор дослідження.

Необхідні додаткові дослідження, щоб побачити, чи метали вимиваються з тампонів. Їх присутність викликає особливе занепокоєння, враховуючи, що шкіра піхви більш проникна, ніж інші ділянки тіла, і все, що потрапляє звідти в кров, спочатку не проходить через шлунково-кишковий тракт або не фільтрується печінкою, за словами авторів дослідження.

Продукти були придбані у великих інтернет-магазинах і магазинах у США, Великобританії та Греції. Дослідники не цитували бренди. 

Основні бренди тампонів включають Tampax від Procter & Gamble Co., Kotex від Kimberly-Clark Corp і Playtex від Edgewell Personal Care Co. Компанії не відразу відповіли на запити про коментарі.

Тампони виготовляються з бавовни, віскози або їх комбінації. Дослідники кажуть, що, можливо, метали були поглинуті з ґрунту рослинами, які використовували для виробництва менструальних продуктів. Вони також можуть бути додані в хімічні речовини, які використовуються як антимікробні засоби або засоби контролю запаху, йдеться у звіті.

Дослідження показало, що органічні тампони містили менше свинцю та більше миш’яку, ніж неорганічні, а тампони, придбані в США, мали більший вміст свинцю, ніж тампони в Європейському Союзі чи Великобританії. Дослідники також виміряли кадмій, мідь, ртуть і нікель, серед іншого.

«Наші висновки вказують на необхідність нормативних актів, що вимагають перевірку металів у тампонах виробниками», — пишуть автори дослідження.

У США Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів регулює тампони як медичний засіб. Агентство вимагає від виробників тампонів демонструвати, що їхня продукція така ж, як і інші на ринку, процес, який включає тести на безпеку, хоча незрозуміло, чи включає це вимірювання металів. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів