Зеленський призначив нового начальника Генштабу ЗСУ

21:49 9 лютого 2024 р.

Фото до новини

Після звільнення Залужного з посади Головнокомандувача ЗСУ та заміни його на Сирського Президент України змінив і начальника Генерального штабу - замість Шаптали буде Баргилевич.

Президент України Володимир Зеленський змінив у п'ятницю, 9 лютого, начальника генерального штабу Збройних сил України (ЗСУ). Він звільнив з цієї посади Сергія Шапталу та призначив замість нього Анатолія Баргилевича. Про це повідомляє DW, пише DailyLviv.com.

"Я дякую генерал-лейтенанту Сергію Шапталі за службу протягом цих двох років війни. Новим начальником генштабу за пропозицією головнокомандувача Олександра Сирського призначив генерал-майора Анатолія Баргилевича. Досвідчена людина - розуміє завдання цієї війни та українські цілі", - сказав Зеленський у відеозверненні.

За його словами, Сирський вже визначив кандидатури своїх заступників. Зеленський пообіцяв підписати відповідні укази, але не уточнив, коли.

Він також зазначив, що вже визначені заступники начальника генштабу. "Всі хлопці - бойові, фахові, кожен - з чітким знанням фронту та реальних потреб українських воїнів", - сказав президент, але поки що не назвав їхніх імен.

Баргилевич з 2020 до 2022 року був заступником командувача Сухопутних військ ЗСУ (на той час - Сирського. - ред.) з територіальної оборони (ТрО). На початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну він очолив оборону Києва на гостомельському напрямку. 

Після цього протягом майже півтора року Баргилевич очолював штаб оперативно-стратегічного угруповання військ (ОСУВ) "Хортиця". Воно, зокрема, брало участь в наступі у Харківській області в 2022 році.

З жовтня 2023 року він обіймав посаду командувача Сил ТрО.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів