Заробітчани, які не вилетіли на запрошення роботодавців, можуть подавати в суд, - експерт

22:18 30 квітня 2020 р.

Фото до новини

Влада не має права забороняти українцям виїжджати на роботу за кордон.

Про це в інтерв'ю Німецькій хвилі сказала. Лідія Тополевська з Української Гельсінської спілки з прав людини.

"У нас, згідно з Конституцією, гарантована свобода пересування. І поки не введено надзвичайний стан, влада не може нічого заборонити. При цьому надзвичайний стан вводиться не Кабінетом Міністрів, а іншими органами влади", - нагадала Тополевська.

"Просто ми маємо непрофесійний уряд, який абсолютно нехтує базовими знаннями конституції, або швидше, просто тестує народ", - каже правозахисниця. На думку Тополевської, всі заробітчани, які вже постраждали через те, що не вилетіли на запрошення роботодавців, можуть легко подавати в суд на таке рішення і вимагати від уряду відшкодування.

Негативно сприймають історії з затримками літаків і самі заробітчани. Іван Малко зі Стрийського району Львівщини в середині травня збирається їхати до Польщі. Разом з дружиною, вони вже кілька років поспіль їздять на птахоферму до одного й того ж господаря, по черзі на три місяці. Чоловік не дуже хвилюється через заяви української влади, але все-таки обурюється: "Вони не мають права диктувати мені, де я маю працювати. Вони - не рабовласники. Якщо влада не створила умови праці кращі, аніж польський роботодавець. Якщо мені краще заробляти там, то я поїду туди, і тут вони мене не закриють".

На запитання, чи погодився б він на пропозицію прем'єра попрацювати в Україні на дорожніх роботах за 6-8 тисяч гривень, відповів, що - ні. Раніше Денис Шмигаль в інтерв'ю РБК-Україна заявив, що в уряді хочуть пропонувати заробітчанам роботи з ремонту доріг на проєкті "Велика будова". "Якщо вже тяжко працювати, то принаймні за гроші втричі більші - за такі, як я заробляю в Польщі. А ці роботи, хай пан прем'єр запропонує тим, які зараз стоять на біржі праці",- відповів Малко.  Чоловік сподівається, що з товаришами, які мають запрошення на інші роботи, все-таки без проблем перетнуть кордон на мікроавтобусі.

За статистикою Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування, левова частка українських робітників працює в Польщі, Чехії, Німеччині, до яких можна добратись автотранспортом, що нині не є заборонено. Україна заборонила лише піше та авіасполучення з сусідніми країнами. При цьому, наприклад, Польща, за інформацією українського міністерства закордонних справ, дозволяє в'їзд усім іноземцям, які мають право на постійне або тимчасове перебування на території Польщі, або мають дозвіл на роботу.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів