Залізничники попереджають: аварійні мости у Львові можуть спричинити катастрофу

13:49 10 жовтня 2013 р.

Фото до новини

Причому – будь-якої миті.

Як інформує сьогодні, 10 жовтня, прес-служба «Львівської залізниці», її керівництво вже протягом багатьох років намагається привернути увагу відповідальних служб та органів влади до реальної проблеми загрозливого для безпеки руху стану двох шляхопроводів у Львові. Бо дійшла висновку, що в разі подальшої бездіяльності у питанні зведення нових мостів на автомобільній дорозі Львів-Стрий (західний обхід Львова км 7+222 та км 1+870 дільниці Львів-Ходорів (вул. Городоцька, 166) стане неможливим гарантувати екологічну безпеку для міста і України загалом. 

У повідомленні з цього приводу звертається увага на те, що залізничні колії, які проходять під цими мостами, є частиною головного транзитного транспортного коридору, що сполучає Україну з країнами Європи, а відтак тут інтенсивний рух поїздів із небезпечними вантажами, хімічними речовинами, нафтопродуктами. Падіння частин конструкції мостів у будь-який момент може спричинити залізничну аварію, наслідки якої неможливо спрогнозувати.

У ситуації зі шляхопроводом на вулиці Городоцькій, 166 у Львові лише від 2008 року залізничники вже ініціювали щонайменше 20 звернень до голови Залізничної РА, міського голови Львова, місцевих органів МВС, начальників Управління інженерного господарства та департаменту житлового господарства та інфраструктури Львова, провели спільно з причетними організаціями кілька комісійних оглядів мосту, винесли питання стану споруди на розгляд обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Відповідно до протоколу засідання зазначеної комісії, у липні 2013 року ситуацію з автомобільним шляхопроводом на Городоцькій, 166 у Львові визнано такою, що «вимагає невідкладного виконання робіт щодо усунення загрози неконтрольованого падіння на залізничні колії елементів конструкції» та прийнято рішення про «проведення капітального ремонту для припинення руйнування шляхопроводу, гарантування безпеки руху автомобільного і залізничного транспорту та пішоходів». 

Львівській міській раді комісія доручила терміново вжити заходів задля заборони руху шляхопроводом важковагового транспорту та розпочати проведення підготовчих і підсилювальних робіт на аварійному шляхопроводі. Однак робіт на зазначеному шляхопроводі не виконано. Зі свого боку залізничники розробили та впровадили заходи для працівників локомотивних бригад, які пройшли додатковий інструктаж і мають виявляти особливу пильність під час руху під спорудою, аби уникнути надзвичайних ситуацій у разі падіння елементів мосту на залізничну колію чи рухомий склад.

Щодо ситуації довкола іншого проблемного шляхопроводу – км 1487+729 дільниці Львів-Стрий (західний обхід Львова), – то варто зазначити, що питання також має багаторічне коріння. У 2008 році, коли після проведення обстеження об’єкта залізничники звернулися з проханням про виконання ремонтних робіт до Служби автомобільних доріг у Львівській області, на магістралі отримали відповідь: проведення таких робіт передбачено в разі достатнього фінансування. Схожі відповіді на свої звернення залізничники отримували кожного наступного року.

В останньому листі від Служби автомобільних доріг у Львівській області від 4 вересня 2013 року залізничникам повідомили, що повторно звернулися в Державне агентство автомобільних доріг України та просили про виділення коштів на виконання першочергових робіт на шляхопроводі. Відтак ситуація вкотре не отримала жодного вирішення, а залізничникам залишається хіба що бути максимально пильними та сподіватися, що елементи мостів таки не впадуть на залізничні колії, не спричинять катастрофи, наслідки якої можуть надовго забрати у Львова звання туристичної перлини України.

Тож «Львівська залізниця» звертається до всіх організацій, служб та органів влади, які за своїми повноваженнями повинні вирішувати такі питання, з проханням максимально приділити увагу цій проблемі, адже за відсутності термінової відбудови мостів щомиті може статися непоправне. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів