Янукович підписав указ про «останній призов» в Україні

16:20 14 жовтня 2013 р.

Фото до новини

А розпорядився в ньому набирати на строкову службу лише у Внутрішні війська (на фото).

Сьогодні, 14 жовтня, на офіційному сайті Президента України з’явилося повідомлення під заголовком «Глава держави підписав Указ про останній призов в Україні». А в ньому сказано наступне:

«Президент України Віктор Янукович підписав Указ про останній призов та перехід на формування Збройних Сил на контрактних засадах. Про це Глава держави повідомив під час зустрічі з жінками – Героями України.

«Я сьогодні зранку підписав Указ. Вже більше призову не буде. Там все розписано, як будуть звільнюватися в запас солдати строкової служби, і підуть у цьому році останні, і більше не будемо призивати», – сказав він, зауваживши, що набір на строкову службу збережеться лише у внутрішніх військах.

Президент підкреслив, що нині озброєння української армії, технології, що застосовуються в роботі, досягли того рівня, коли необхідне залучення кращих із кращих фахівців.

«Сьогодні в нас таке озброєння, такі військові технології, де потрібен дуже високий професійний рівень… Техніка дуже складна, тому армія зараз має бути професійна», - сказав Віктор Янукович.

На переконання Глави держави, до служби у Збройних Силах за контрактом мають іти «ті люди, які прагнуть до служби, яких тягне до військової професії».

«Зараз професійний підхід на контрактній основі – це та сама робота. Це військові професіонали, котрі мають забезпечити безпеку нашої держави», – резюмував Президент».

Однак уже в заголовку президентського указу № 562/2013, також розміщеному сьогодні, 14 травня, на на офіційному сайті Президента України, – «Про строки проведення чергових призовів, чергові призови громадян України на строкову військову службу до внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України та звільнення в запас військовослужбовців у 2014 році» – читаємо, що наступного року юнаків таки будуть призивати. Щоправда – тільки у Внутрішні війська.

Тож наведемо повний текст цього указу:

«Відповідно до пункту 17 частини першої статті 106 Конституції України, на виконання законів України «Про військовий обов'язок і військову службу», «Про внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ України» постановляю:

1. Не проводити у 2014 році призов до Збройних Сил України та інших військових формувань (крім внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України).

Призвати на строкову військову службу до внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України придатних за станом здоров'я до військової служби в мирний час громадян України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старших осіб, які не досягли 25-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу:

1) у квітні - травні 2014 року;

2) у жовтні - листопаді 2014 року.

2. Визначити на 2014 рік такі строки проведення чергових призовів громадян України на строкову військову службу, зазначених у частині другій статті 1 цього Указу:

1) квітень - травень;

2) жовтень - листопад.

3. Кабінету Міністрів України визначити чисельність громадян України, які підлягають призову на строкову військову службу до внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України, та обсяги видатків для проведення чергових призовів у 2014 році.

4. Кабінету Міністрів України, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям забезпечити виконання заходів, пов'язаних із підготовкою та проведенням у 2014 році чергових призовів громадян України на строкову військову службу до внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України.

5. Звільнити в запас із Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, Державної спеціальної служби транспорту:

1) військовослужбовців, які призвані на строкову військову службу, мають вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем підготовки спеціаліста або магістра та вислужили встановлені строки строкової військової служби:

у січні - лютому 2014 року;

у липні - серпні 2014 року;

2) інших військовослужбовців, які вислужили встановлені строки строкової військової служби:

у квітні - травні 2014 року;

у жовтні - листопаді 2014 року.

6. Міністерству інфраструктури України забезпечити за заявками Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України перевезення осіб, зазначених у частині другій статті 1 і статті 5 цього Указу, з додержанням вимог безпеки та проведення розрахунків за ці перевезення згідно з діючими тарифами.

7. Цей Указ набирає чинності з дня його опублікування, крім пункту 1 частини другої статті 1, який набирає чинності з 1 березня 2014 року, та пункту 2 частини другої статті 1, який набирає чинності з 1 вересня 2014 року.

Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ

14 жовтня 2013 року»

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів