Якщо температура впаде – віялові відключення електрики будуть масовими, – Прем'єр (відео)

14:15 24 грудня 2014 р.

Фото до новини


Фото: portalnews24.com

Голова уряду Арсеній Яценюк підкреслив у середу: «Все, що нас рятує зараз – це температура. Як тільки підуть мінусові показники – в енергосистемі ситуація буде ще складнішою, аніж є зараз».


Відео: «112 Україна»

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк не виключає масових віялових відключень електроенергії у зв'язку зі зростанням споживання енергоресурсів в період холодів. Керівник українського уряду заявив про це в середу під час засідання уряду так: «Ситуація залишається дуже складною. Якщо температурні режими підуть вниз, то споживання збільшиться, і віялові відключення будуть масовими».

У зв'язку з цим Арсеній закликав главу Міненерговугілля якомога скоріше вирішити питання постачання вугілля на електростанції і питання забезпечення електроенергією споживачів України. Голова уряду підкреслив: «Все, що нас рятує зараз – це температура. Як тільки підуть мінусові показники – в енергосистемі ситуація буде ще складнішою, аніж є зараз». 

Своєю чергою, міністр енергетики і вугільної промисловості Володимир Демчишин повідомив, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості розраховує врегулювати питання про розблокування руху близько 1000 вагонів з вугіллям на українсько-російському кордоні найближчим часом. Він також повідомив: «Я проводжу переговори на рівні міністра енергетики Росії. Сподіваюся, що це питання буде вирішене найближчим часом, і накопичений обсяг понад 1000 вагонів буде пропущено через кордон».

Міністр також він обіцяє, що незабаром Україна буде імпортувати електроенергію. Володимир Демчишин конкретизував: «Останні два тижні проводилися переговори щодо імпорту електроенергії. Такі домовленості концептуально є. Вони знаходяться на етапі юридичного оформлення. По правді, в цей процес залучено дуже багато юридичних осіб. Крім цього, з української сторони проведені переговори і з іншими суміжними країнами, крім Росії. Це і Молдова і Білорусь. Я сподіваюся, що найближчим часом рішення буде знайдено, електричну енергію ми зможемо завести з суміжних країн».

Раніше міністр повідомив, що сьогодні Україна після декількох годин повного припинення поставок електроенергії в Крим відновила енергопостачання півострова.

«Там є чіткі вимоги щодо обсягу, який вони споживають, щодо потужності. Тому будь-які надспоживання буде обмежуватися», – додав міністр. Крім цього, як зазначив Демчишин, у разі застосування віялових відключень електроенергії на українській території, розроблено план відключень по території Криму, а також по території зони АТО. Повідомляючи про це в середу, інформаційна агенція УНІАН також нагадує:

«Україна через бойові дії на сході країни, що тривають з квітня поточного року, відчуває значний дефіцит вугілля, насамперед енергетичного, видобуток якого сконцентрований у Донецькій і Луганській областях, в районах, підконтрольних бойовикам. Нестача вугілля позначається на роботі електростанцій, які змушені знижувати виробничі потужності, що стало причиною віялових та аварійних відключень електроенергії в країні.

До кінця грудня Міністерство енергетики та вугільної промисловості планує встановити графіки віялових відключень електроенергії в країні. Водночас, для подолання дефіциту електроенергії Кабмін дозволив учасникам ринку закуповувати імпортну електроенергію у будь-яких постачальників».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів