Вибух у лікарні Аль-Ахлі у секторі Газа і масові акції протесту у мусульманських країнах

09:56 18 жовтня 2023 р.

Фото до новини

Ізраїль заперечує ракетну атаку на баптистську лікарню Аль-Ахлі у секторі Газа, але мусульманський світ спалахнув гнівом, спровокованим загибеллю нібито понад 500 людей.

Увечері 17 жовтня, близько 19:10 за місцевим часом, з головного міста сектору Газа почали надходити повідомлення про потужний вибух у лікарні Аль-Ахлі. До середини ночі вже повідомлялося близько 500 загиблих.

Прес-служба ізраїльської армії повідомила, що о 19:00 бойовики «Ісламського джихаду» в Газі здійснили запуск ракет у напрямку Ізраїлю. Одна з них упала над містом одразу після запуску. В результаті стався вибух у лікарні (з початку війни 7 жовтня так само в межах сектора Газа вибухнули близько 450 ракет, випущених у бік Ізраїлю бойовиками ХАМАСу та «Ісламського джихаду»). Фрагменти прямої трансляції катарського телеканалу Al-Jazeera близько 19:00 сфотографували, як одна з випущених у районі Гази ракет падає вниз відразу після запуску з наступним потужним вибухом на землі.

Прем'єр-міністр Ізпаїлю Беньямін Нетаніягу публічно спростував повідомлення про причетність Ізраїлю до вибуху.

Президент Ізраїлю Герцог спростував причетність Ізраїлю до вибуху в лікарні Аль-Ахлі у секторі Газа: «Ракета "Ісламського джихаду" вбила безліч палестинців у лікарні Гази... Ганьба ЗМІ, які бездумно вірять брехні ХАМАСу та "Ісламського джихау" і транслюють її».

Армія оборони Ізраїлю заявила, що в лікарню в Газі влучила ракета "Ісламського джихаду" внаслідок невдалого запуску. 

Натомість Туреччина та арабські країни, включаючи Саудівську Аравію, ОАЕ, Бахрейн та Єгипет, безапеляційно та різко засудили Ізраїль. Росія, ОАЕ і згодом Китай ініціювали екстрене засідання Ради безпеки ООН. 

Президент Франції Макрон засудив вибух у лікарні без звинувачень на адресу Ізраїлю.

Голова МЗС Британії Джеймс Клеверлі відреагував на вибух у лікарні Аль-Ахлі у секторі Газа: «Британія працюватиме зі своїми союзниками, щоб з'ясувати, що сталося, та захистити безневинних мирних жителів у секторі Газа».

Як наслідок, було оголошено про відміну саміту в Йорданії. Він мав відбутися вдень 18 жовтня за участю лідерів США, Єгипту, Йорданії та Палестини. Президент США Джо Байден планував обговорити на саміті політичний устрій у секторі Газа після знищення там ХАМАСу (під час очікуваної наземної операції ізраїльської армії) з передачею влади Палестинській адміністрації, яка наразі лише частково контролює Західний берег Йордану.

Внаслідок вибуху в лікарні в Газі почалися масові антиізраїльські та антизахідні демонстрації у багатьох арабських країнах, Ірані та Туреччині.

У столиці Йорданії натовп спробував атакувати посольство Ізраїлю, звідки дипломатичний персонал був вивезений ще на початку війни (7-8 жовтня).

У Бейруті демонстранти оточили посольство США, влаштували підпали біля будівлі та вивісили на його огорожі прапори Палестини та ХАМАСу. У столиці Лівану також було атаковано посольство Франції.

У Багдаі іракські протестувальники у зв'язку з вибухом у лікарні Аль-Ахлі влаштували автопробіг вулицями міста з прапорами іранського Корпусу вартових Ісламської революції (КСІР) та фотографією ліквідованого у 2020 р. командувача спецпідрозділу КСІР Sepah-e-Qods Су.

У турецькому Стамбулі відбулися сутички поліції з демонстрантами, які намагалися захопити ізраїльське консульство. Демонстранти підпалили консульство Ізраїлю у Стамбулі. Деякі з них штурмують мережу ресторанів McDonald's. Майже одночасно було атаковано консульство США у турецькому місті Адана. Натовп зібрався також біля американської військової авіабази у місті Малатья.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган виступив з різким засудженням нападу на лікарню в Газі, після чого ізраїльська влада закликала усіх ізраїльтян негайно покинути Туреччину.

Мешканців усього Кавказу закликають о 14:00 за місцевим часом вийти на демонстрації, підтримуючи звернення, яке розповсюджено в палестинських ЗМІ.

Голова політбюро ХАМАСу Ісмаїл Ханія оголосив 18 жовтня «днем гніву» та закликав палестинців на Західному березі Йордану «повстати проти ізраїльської окупації».

Палестинський ТГ-канал Gaza Now закликає жителів країн з мусульманською більшістю провести в суботу демонстрації на знак солідарності з Палестиною. 

Ліга арабських держав оголосила триденну жалобу у зв'язку з вибухом у лікарні Аль-Ахлі у секторі Газа.

На тлі однозначної підтримки Ізраїлю адміністрацією Байдена в контексті війни з ХАМАСом вибух лікарні в Газі викликав шквал антиамериканських настроїв у всьому мусульманському світі. У зв'язку з цим на Близькому Сході виникає загроза терактів проти об'єктів і громадян США.

Перед Білим Домом у Вашингтоні палестинська діаспора проводить демонстрацію у зв'язку із вибухом у лікарні Аль-Ахлі у секторі Газа.

99 зі 100 сенаторів США представили резолюцію на підтримку Ізраїлю на тлі вторгнення бойовиків ХАМАСу та «Ісламського джихаду» на південь країни 7 жовтня.

Президент США Джо Байден після візиту до Ізраїлю мав вирушити до столиці Йорданії для зустрічі з керівниками Палестини, Єгипту та Йорданії. 

Планувалося, що Джо Байден обговорить гуманітарні потреби мирного населення сектору Гази.

"Після консультацій з королем Йорданії Абдаллою II і на тлі  оголошених президентом Палестинської автономії Аббасом днів жалоби, президент Байден відкладе свою поїздку до Йорданії та заплановану зустріч з цими двома лідерами та президентом Єгипту Сісі.

Президент висловив глибоке співчуття рідним і близьким безневинних людей, які загинули внаслідок вибуху лікарні в Газі, а пораненим побажав якнайшвидшого одужання", — йдеться у заяві Білого дому.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів