Втрата PESEL UKR. Чи мають українці право проживати у Польщі

13:07 19 березня 2024 р.

Фото до новини

У Польщі встановлено спеціальний статус – PESEL UKR, для українців, які тимчасово перебувають у країні.

Цей ідентифікаційний номер підтверджує їхнє право на тимчасовий захист у Польщі. Але, щоб отримати його, потрібно дотримуватися низка умов, одна з яких – не перебувати за межами Польщі більше ніж на 30 днів.

Про це інформує InPoland, пише DailyLviv.com.

Втрата PESEL UKR має негативні правові наслідки для українців, оскільки вони втрачають ряд соціально-економічних прав, пов’язаних з тимчасовим захистом. Цей статус дозволяє українським біженцям використовувати деякі послуги та права у Польщі. Втрата статусу може бути пов’язана з виїздом за кордон на більш ніж 30 днів, проте це не стосується випадків, коли українці виїжджають за кордон на роботу або інші службові обов’язки.

PESEL UKR – це документ, який дає можливість перебування у Польщі терміном на 18 місяців з можливістю виїхати з країни на строк до 30 днів. Він дозволяє шукачам притулку з України отримувати соціальні виплати, користуватися державними медичними послугами, офіцій‌но працювати та навчатися.

Для того, щоб не втратити статус PESEL UKR при виїзді з Польщі на менш ніж 30 днів, потрібно повідомити прикордонні служби при поверненні та пред’явити відповідні документи. PESEL UKR дозволяє перебувати в Польщі протягом 18 місяців з можливістю короткострокового виїзду.

Читайте також:

На кордоні з Польщею громадянин України повинен зробити дві дії, щоб не втратити статус PESEL UKR

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів