Військові ще не готові коментувати вибух у селі на Львівщині

09:49 2 жовтня 2013 р.

Тим часом правоохоронці опитують його мешканців.


За інформацією військових, із якими вдалося поспілкуватись кореспонденту «Радіо Свобода», вчора, 1 жовтня, під час тактичних навчань на Яворівському полігоні у Львівській області, котрі відбулися за участю Президента Віктора Януковича, один зі снарядів вийшов за межі полігону і, самоліквідувався в повітрі. Натомість Надія Смолин, мешканка села Грушів Яворівського району, що за 17 кілометрів від полігону, розповіла «Радіо Свобода», що бачила, як під час навчань стався вибух в озері за півкілометра від її хати.

Жінка припускає, що це був снаряд. Повідомляє також, що на березі були рибалки, які не постраждали, але потужний вибух заглушив рибу в озері.

Надія Смолин каже, що через сильні стрільби на полігоні у її будинку тряслись шибки вікон. «На щастя, що той снаряд влучив в озеро, а не в село. На щастя, що все так обійшлось, ми вже думали, що війна почалась. Особливо потужним був один вибух», – розповіла жінка.

«Радіо Свобода» інформує також, що мешканців села Грушів опитують правоохоронці. І що начальник Яворівського РВ ГУ ДСНС у Львівській області Руслан Іванишин у телефонній розмові з кореспондентом «Радіо Свобода» зауважив: «Щоб говорити про снаряд, передусім потрібно його знайти, а його немає». Відтак «Радіо Свобода» нагадує, що перший постріл зробив під час тактичних навчань на Яворівському полігоні Президент Віктор Янукович.

Своєю чергою, керівник Західного регіонального медіа-центру Міністерства оборони України Олександр Поронюк повідомив у коментарі «Гал-інфо», що наразі військові не готові прокоментувати цю ситуацію. Утім, на його думку, вірогідність того, що це трапилось з вини військових дуже мала.

Як варіант, він припускає, що під прикриттям військових навчань на озері діяли браконьєри, які своїми діями могли б спровокувати описаний у ЗМІ вибух та загибель риби в озері. І додав, що цей інцидент вивчатимуть, і щойно з’явиться офіційна інформація, її оприлюднять у ЗМІ.

Натомість кореспонденту «ФАКТІВ» вдалося додзвонитися місцевій жительці пані Надії.

ICTV навело розмову з нею «без купюр».

– Пані Надіє, мене звати Іван Кривий, кореспондент каналу ICTV.

– Слухаю Вас.

– Кажуть, Ви живете недалеко від озера?

– Пару метрів.

– Скажіть...

– Короче говоря, то, хлопці,«сільнєйше» щастя від Бога, що не на нашу землю, бо ми би тут всі пішли – завтра був цвинтар заповнений. Але Богу дякувати, що то пішло в ставок, поглушило трохи риби і більше нічого.

– Це о котрій годині сталося? Що сталося?

– Зараз скажу, приблизно біля пів першої. Я йшла з магазину, зупинилася з одним мужчиною поговорити, а то як бабахне, вікна в магазині – я думала, що вони всі вилетіли (тільки вставили нові вікна, і вже «пішли спати»). Вертаюся – все на місці. Ну, слава Богу, думаю, я так і не знаю, то в нас машини возять камінь на дорогу, я думала – машина їде, гружена сильно, 30 тонн везе, напевно скат вистрілив. Та ні. Але то всьо в ставок, то не є тут. То щастя від Бога, що наше озеро то сприйняло.

– А що це було?

– То летіло, то є якісь маньоври. Всі говорять, що то з Дубровиці (село біля полігону – ред.), то якісь випробування. А там решту – шукайте, розбирайтеся.

– А вибух був один?

– Страшний – один, дуже страшний.

– Чи озеро велике Ваше?

– Дуже велике, приїдьте, подивіться; то «хімія» робила великі запаси води, бо відкачували сірку, а треба було наповняти «скважини» водою. У нас багато риби, але дуже багато риби заглушилося, зразу лодки появилися і рибу хапали.

– Чи село запаслося рибою?

– То не село, там паньство зі Львова, вони мають свої дачі, село не причетне.

– Але всі живі і здорові?

– Всі живі і здорові, слава Богу, дякую, приїдьте, все покажемо і розкажемо.

– Ми використаємо інтерв'ю в нашому матеріалі.

– То добре, але я кажу як воно було. Пси, я приходжу до хати на подвіря, а невістка каже: «Собака чуть не в гараж скочив, ланцуг чуть не зірвав з того страху». Та так, ми на дорозі не мали поняття, що то ся робить. А ще один мужчина каже, то вже, напевно, «москалі» на Україну нападають. Я кажу, що вже звар'ювали.

– Пані Надіє, чи полігон далеко від Вас?

– Полігон трошки дальше. До Немирова є 10 км, з Немирова до Котів є ще 7. Сімнадцять кілометрів.

– А до Польщі?

– А до Польщі мені є три кілометри.

– Не дай Бог би перелетіло?

– Та ще трошки – ми би мали таку велику неприємність, ойойой, не знаю, коли ми би від цього, як то кажуть, «обібрали». То би було дуже нездало.

– А такого не було раніше?

– Ніколи, ніколи, я вже маю 65 ркоів, Богу дякувати, я ніколи такого не чула.

– Щиро дякую, Вам, добраніч.

– Добраніч, і Вам усього доброго.

Нагадаємо, що першими про вибух в селі Грушів повідомили у мережі Facebook журналісти, які були присутні на місці подій. І що, як повідомив офіційний сайт Президента, під час демонстраційно-тактичних навчань підрозділів Сухопутних військ і Повітряних Сил ЗСУ в Міжнародному центрі миротворчості та безпеки Сухопутних військ в Яворівському районі Львівщини Віктор Янукович здійснив пуски протитанкових керованих ракет «СТУГНА-П».

dailylviv.com

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів