Відстрочка від призову. Як у Львові отримати Акт про факт догляду за рідними

16:06 17 липня 2024 р.

Фото до новини

Положення про порядок складання та видачі Акту погодили на виконкомі Львівської міської ради.

Про це інформує пресслужба ЛМР, пише DailyLviv.com.

Акт про встановлення факту здійснення особою догляду на території Львівської громади видаватимуть районні відділи соцзахисту. Це один з документів, які надає військовозобов’язаному отримання відстрочки від призову на службу під час мобілізації. Положення про порядок складання та видачі погодили на виконкомі Львівської міської ради.

«Військовозобов’язаний повинен отримати і подати в ТЦК та СП акт про встановлення здійснення догляду. Повноваження щодо складання цих актів держава поклала на місцеві ради.  Тому цим рішенням ми затверджуємо порядок складання і видачі такого акту. Водночас на сесії будемо розглядати питання про те, аби додати соцзахисту працівників, які виконуватимуть нову роботу», - пояснив керівник міського управління соціального захисту Олексій Неділя.

Читайте також: Верховний Суд визначив, коли військовозобов'язаний може реалізувати право на відстрочку

«З однієї сторони, ми повинні сприяти мобілізації, з іншого боку – на органи виконавчої влади покладаються дуже відповідальні обов’язки, де управління соціального захисту має перевірити кожен факт звернення військовозобов’язаного про надання відстрочки. І працівники комісійно мають обстежити умови проживання, встановити всі факти і надати відповідний висновок.

Перед тим, як рекомендували виконкому затвердити це рішення, ми мали розмову з обласним керівником центру комплектування. Цей документ ретельно проаналізований, і до нього є ряд рекомендацій і зауважень, які потрібно врахувати, зокрема щодо термінів розгляду документа.

Читайте також: Різниця у відборі добровольців до військових частин пріоритетного і непріоритетного комплектування

На минулій сесії дискутували щодо чисельності працівників управління соціального захисту. І це якраз той випадок, коли зволікати з цим не можна, і однозначно треба підтримати це рішення, щоб збільшити управлінню соціального захисту ту штатну кількість працівників, які забезпечать якісне виконання цього документу», - пояснив директор департаменту «Адміністрація міського голови» Євген Бойко.

«Погоджуюсь і підтримую збільшення штату соціального захисту. Бо дуже багато людей чекають на цей акт і ставлять питання до міської ради», - додав Валерій Веремчук, голова депутатської комісії охорони здоров’я і соціального захисту.

Наступного тижня на пленарному засіданні розглянуть питання про збільшення чисельності працівників управління соціального захисту, які виконуватимуть цю роботу.

ХТО МОЖЕ ОТРИМАТИ АКТ про встановлення факту догляду

Військовозобов'язана особа, яка доглядає за:

- хворою дружиною (чоловіком)

- дитиною

- своїми батьком чи матір'ю (або батьками дружини/чоловіка) Важливо: особа, за якою здійснюється догляд, повинна потребувати постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я

 - особи, які мають одного з батьків (або батьків дружини/чоловіка) з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов'язаними та зобов'язані їх утримувати.

- члени сім'ї другого ступеня споріднення (рідні брати та сестри, баба та дід, онуки) особи з інвалідністю I або II групи, зайняті постійним доглядом за нею. Це можливо за умови відсутності членів сім'ї першого ступеня споріднення або якщо вони самі потребують догляду

- у разі відсутності родичів першого та другого ступеня, право на отримання акту поширюється на членів сім'ї третього ступеня споріднення (дядько, тітка, племінник) особи з інвалідністю I або II групи.

ПОРЯДОК ДІЙ ВІЙСЬКОВОЗОБОВ’ЯЗАНОГО:

1. Особа звертається з заявою та пакетом документів у ТЦК та СП про отримання відстрочки від мобілізації.

2. ТЦК та СП розглядає заяву, перевіряє родинні зв'язки і за результатами перевірки документів скеровує всі матеріали до районного соцзахисту про встановлення факту здійснення догляду.

3. Отримавши матеріали справи працівники соцзахисту контактують із заявником. Після розмови зі соцзахистом особа повинна звернутися у ЦНАП, щоб подати заяву для отримання акту постійного догляду та  надати у ЦНАПі копії необхідних документів.

Важливо! Заяву можна подати у найближчому підрозділі ЦНАП Львівської МТГ за попереднім записом.  

4. Подані документи ЦНАП надсилає у районний соцзахист. Комісія, за наявності усіх необхідних документів,  протягом 10 днів виїде на місце за адресою, де здійснюється догляд за особою, яка цього потребує. Про дату проведення обстеження заявник буде повідомлений додатково.

5. За результатами обстеження комісія підтверджує або не підтверджує факт здійснення догляду, про що зазначається в акті. Заявник буде знати рішення комісії у день проведення перевірки. 

6. Заявник може отримати акт двома способами: поштою або прийти особисто у ЦНАП, де він подавав документи.

7. Отриманий акт військовозобов'язана особа передає в ТЦК та СП для подальшого розгляду його заяви про відстрочку. 

Важливо! У разі, якщо військовозобов'язаний спочатку звернеться до ЦНАПу без звернення до ТЦК та СП, ця заява працівниками соцзахисту все одно буде розглядатися лише після надходження документів до соцзахисту від ТЦК та СП. 

У ЦНАП до заяви про видачу Акту потрібні копії документів (з пред’явленням оригіналу):

·       документів, що посвідчують особу заявника та особу, за якою здійснюється догляд (паспорта громадянина України/паспорта з безконтактним електронним носієм (ID карта);

·       ідентифікаційного коду заявника та особи, за якою здійснюється догляд;

·       довідки про взяття на облік ВПО (для внутрішньо переміщених осіб);

·       документа, що підтверджують родинні зв’язки військовозобов’язаного та особи, за якою він здійснює догляд;

·       документів, що підтверджують інвалідність особи, яка потребує догляду (постійного догляду);

·       документа, що підтверджують потребу особи в догляді (постійному догляді) – довідка до акта огляду МСЕК за формою, затвердженою МОЗ та/або висновок ЛКК закладу охорони здоров’я про потребу в постійному  догляді (при необхідності);

·       документів про інших членів сім’ї особи, яка потребує догляду (постійного догляду), які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати, чи інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати постійний догляд, в тому числі першого ступеня споріднення (за наявності таких осіб) та/або другого ступеня споріднення (у разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення – членів сім’ї третього ступеня споріднення), та документів, які підтверджують неможливість здійснення ними догляду (постійного догляду);

·        інформація про звернення військовозобов’язаного до РТЦК та СП за місцем перебування на військовому обліку із заявою, передбаченою абзацом першим пункту 61 Порядку №560. Копія зареєстрованої заяви, довідки додається за бажанням заявника;

·        інформація про звернення до органів соціального захисту з питання призначення військовозобов’язаному компенсації (допомоги, надбавки) за здійснення догляду (постійного догляду)/інформація про отримання військовозобов’язаним (призначення військовозобов’язаному) компенсації (допомоги, надбавки) за здійснення догляду (постійного догляду);

·        інших документів, за бажанням/на вимогу заявника або в разі потреби.

Читайте також: Як отримати відстрочку під час мобілізації. Покрокова інструкція від ЛОВА

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів