Відсьогодні в Україні триватиме вже шоста хвиля часткової мобілізації

11:18 18 червня 2015 р.

Фото до новини


Фото: AP

У четвер, 18 червня, стартує заключна наразі хвиля часткової мобілізації, викликана значною напругою ситуації на сході країни.

Наприкінці 2014 року секретар Ради національної оборони України Олександр Турчинов оголосив, що в 2015-му буде проведено три хвилі військової мобілізації: з 20 січня 2015 року – першу (а враховуючи три у 2014-му – четверту) тривалістю 90 днів, із квітня – другу тривалістю 60 днів, а з червня – третю з такою ж тривалістю (а загалом, відповідно – п'яту й шосту). При цьому військовий прокурор Анатолій Матіос прогнозував на початку січня 2015 року, що шоста хвиля мобілізації торкнеться 50-ти тисяч людей.

Як зазначили в Генеральному штабі Збройних Сил України, у шостої хвилі мобілізації принципових відмінностей від попередньої  не буде. Хоч офіційно Генштаб не розголошує кількість людей, яких він планує призвати в рамках шостої хвилі, проте відомо, що минулого разу були мобілізовані 20 тисяч осіб.

«Кількісні та якісні показники, а також порядок проведення черг мобілізації є показниками мобілізаційного плану і являють собою інформацію з обмеженим доступом», – пояснили в Генштабі. Перелік основних спеціальностей, які цікавитимуть Збройні Сили, також залишився тим самим – як уточнили в Генштабі, «це розвідники, танкісти, артилеристи, зв'язківці, сапери, механіки-водії, водії».

При цьому уникнути призову на строкову службу зможуть ті, хто не пройшли медкомісію або мають право на відстрочку. Зокрема, відстрочка дається громадянам, які утримують непрацездатних родичів, у кого вагітна дружина, діти-інваліди або мінімум дві дитини.

Також відстрочка діє для студентів та аспірантів денної форми навчання, а також педагогів і медиків, що працюють у селах. До слова, 12 червня Президент України Петро Порошенко підписав указ про часткову демобілізацію, яка пройде в липні-вересні 2015 року.

Про це повідомили сьогодні, 18 червня, в інформаційній агенції «РБК-Україна».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів