Ведмідь травмував на турбазі львів’янку

09:40 11 грудня 2018 р.

Фото до новини


Фото: 5.ua

Звір пошкодив дівчині руку, медики кажуть, що її рани глибокі, але лікарі спробують відновити повноцінну роботу кінцівки.

33-річна львів’янка після перебування на туристичній базі «Християна» в Івано-Франківській області. опинилася в лікарні. На потерпілу напав ведмідь, якого власники закладу тримають у вольєрі на території комплексу.

Переламані кістки, пошматована шкіра правої руки та вирваний жмут волосся з голови – так для Катерини закінчився відпочинок на туристичній базі. Катерина Бридун повідомила: «Я відкрила двері, забігли лисиці, просто вистрибнули на крісла і доїдали з тарілок. В мене навіть є фотографії, бо я їх фотографувала. А в останній день зранку мені сказали, що там є ведмідь, що на цій базі не тільки лисиці дикі бігають, а й ведмідь. Особисто я не хотіла йти дивитися на нього».

Але наважилася, бо хотіла зробити фото, написати догану й допомогти звірові – каже Катя. Мовляв, таке утримання тварин – дикість. Та коли наблизилась до клітки, бурий накинувся на неї. Каже, пройти до ведмедя можна було без перешкод.

Потерпіла розповіла також: «Ведмідь знаходився біля дитячого майданчика, там абсолютно ніяких закритих хвірток не було, ми вільно зайшли. Можливо підходити так близько – на метр – до ведмедя вважається неадекватним, але я можу сказати, що я як людина така по хардкору, з характером. Коли я повернулася – це були долі секунди – там як в тумані пам'ятаю, він просто схопив мене за куртку, почав тягнути там за волосся, лапами, мордою».

Звір пошкодив дівчині руку. Медики кажуть – рани глибокі, але лікарі спробують відновити повноцінну роботу кінцівки.

«Буде декілька операцій, буде автодермапластика, тобто пересадка шкіри, закриття раневих поверхонь, буде вшивання окремих ран. Ну і лікування ран, лікування переломів», – пояснив завідувач хірургічного відділення 8-ої Комунальної міської клінічної лікарні Андрій Цвих.

На базі відпочинку ж кажуть, щоб пройти до ведмедя треба подолати три огорожі. Всі вони зачинені. До того ж – дозволу піти до клишоногого в них ніхто не запитував.

Працівник бази відпочинку Любов Репеля розповіла: «Більше нічого вони в нас не питалися, ні про звірів, які тут є. З нами ніхто не спілкувався. Потім через деякий час ми почули крики. Я підійшла, їй накладали шину на руку. Щоб дійти до ведмедя – є три огорожі. Вони закриті. В нас всюди колодки стоять».

На турбазі визнають, що дозволів на ведмедя не мають. Пояснюють – це подарунок від польських туристів.

Представник власниці бази відпочинку Юрій Федорчук повідомив: «Ми готові цього ведмедя віддати – заберіть собі куди хочете. Ми краще будемо трьох поросят у рік тримати, ніж годувати цього ведмедя. Може, ми неправильно зробили, що не віддали його у вольєр. Я думаю, що за незнання закону є штраф – дайте нам штраф, ми згодні платити».

Зоологи пояснюють, якщо в зимовий період ведмедям не дають спокійно залягти у сплячку – вони стають агресивними. «Тут до умов немає стосунку, це звичайна поведінка хижака. Те, що ніби здавалося, що він спить, це ні про що абсолютно не говорить. Враховуючи те, що він був у вольєрі, то от ці от відвідини людей, які приходять на нього подивитися, це для нього в певній мірі забавка. Насправді це він ними цікавиться. Він сидить і вичікує моменти, коли роззяви, необережні люди наблизяться на таку відстань, що він зможе їх налякати», – пояснив директор Львівського еколого-натуралістичного центру Ігор Антахович.

«Бурий ведмідь є червонокнижною твариною, і якщо людина зробила вибір утримувати цю червонокнижну тварину, вони повинні мати дозвіл на утримання, ветеринарні документи», – зауважив керівник служби догляду за тваринами притулку «Домажир» Наталя Галайко.

Катерина повідомила, що писатиме заяву в правоохоронні органи. А власники бази запевнили, що готові допомагати потерпілій грішми і навіть віддати бурого, якщо з'являться охочі його забрати.

Про це розповіли на телевізійному «5 каналі».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів