В Україні створять реєстр військовослужбовців

21:54 2 квітня 2024 р.

Фото до новини

Президент України Володимир Зеленський 2 квітня підписав закон, який передбачає запуск електронного кабінету військовозобов'язаного.

Сьогодні законопроєкт №10062 було повернуто з підписом від Президента України. Про це повідомила АрміяІнформ, пише DailyLviv.com.

Законопроєкт №10062 "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану" було ухвалено Верховною Радою ще майже два місяці тому.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що його розроблено з метою законодавчого удосконалення процедури інформаційної взаємодії між державними реєстрами, встановлення можливості подання заяви (звернення) в паперовій або електронній формі до відповідних державних органів для набуття статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблих (померлих) захисників і захисниць України, а також визначення порядку набуття військовослужбовцями статусу учасника бойових дій під час дії воєнного стану.

Законопроєкт надає Міністерству оборони України можливість посилити кіберзахист та право розміщувати свої ІТ-системи у військових хмарних спільнотах країн-членів НАТО.

Також законопроєкт передбачає удосконалення реєстрів призовників, військовозобов’язаних та резервістів, зокрема, у частині налагодження взаємодії між реєстрами, використання даних щодо військового обліку тощо.

Водночас завдяки прийнятому законопроєкту буде запроваджено можливість створення і використання цифрового військового-облікового документа — сертифіката. В Україні створять реєстр військовослужбовців ЗСУ та Державної служби спеціального транспорту, який сприятиме наданню онлайн-послуг військовим.

16 січня Верховна Рада підтримала в цілому проєкт закону про створення єдиного електронного реєстру військовозобовʼязаних і автоматичне отримання посвідчення учасника бойових дій.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який зменшує вік мобілізації з 27 до 25 років.

З лютого 2025 року в Україні не буде обмежено придатних до військової служби.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів