Уряд скасував "паркувальний" знак «Для службового транспорту» і у Львові

15:45 5 вересня 2013 р.

Фото до новини

Чиновники з 3 вересня повинні паркувати свої службові і приватні автомобілі на загальних підставах. Навіть якщо державтоінспекторам забракне сміливості нагадати посадовцям про це.

14 серпня ц.р. Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 583 «Про зміни до Правил паркування транспортних засобів». Відповідно до пункту 8-1 цього документу відтепер «забороняється обладнання суб’єктами господарювання, крім операторів, місць для паркування на тротуарах та проїзній частині автомобільних доріг». Крім цього, згадані оператори не мають права передавати такі майданчики у користування іншим суб’єктам господарювання. Постанова Кабміну набула чинності 3-го вересня.

Якщо говорити не юридичною, а звичайною мовою, то надалі усілякі корпоративні та приватні автостоянки є незаконними. І пересічні водії можуть сміливо ігнорувати різноманітні таблички із написами на кшталт «Для службового транспорту», «Паркування заборонено, окрім а\м РДА» й таке інше.

Це теоретично. Яким буде практичне застосування постанови - покаже час. Наразі у центральній частині Львова місць для безкоштовного паркування не так вже й багато – вулиці Вірменська, Гребінки, Данила Галицького, Друкарська, Лесі Українки, Листопадового Чину, Мартовича, Ставропігійська, Федорова, Фурманська, Федорова та Шопена. На інших воно або взагалі заборонене, або стоянки платні.

За словами начальника відділу з паркування ЛКП «Львівавтодор» Сергія Париляка, зараз у місті налічується 79 спеціальних зон, якими можуть скористатися 3,5 тисячі власників машин. Ними опікуються 45 офіційних операторів – суб’єктів підприємницької діяльності. Безпосередньо у віданні ЛКП є три парковки – для автомобілів на вул. Валовій та для туристичних автобусів на вул. Мечникова та Винниченка (за Пороховою вежею).

В українському законодавстві чітко визначено, що проїжджа частина вулиць призначена для автотранспорту, а тротуар – для пішоходів, які є такими ж повноправними учасниками руху, як і водії. Правда, для легковиків та мотоциклів зроблено виняток. За Правилами дорожнього руху їх дозволено паркувати на краю тротуарів, але за умови, що для пересування пішого люду між транспортом та будівлями має залишатися не менше 2-х метрів. Проте у Львові цієї вимоги часто-густо не дотримуються.

Опріч офіційних зон паркування, перелік яких викладено на сайті міськради, є й такі, що не зазначені у списку. Наприклад, на вул. Винниченка (біля обласної ради), на вул. Ліста (поруч із Галицькою РДА), під Львівським національним університетом ім. Івана Франка та низка інших. Контролює паркування автотранспорту і рада об'єднання профспілок Львівщини на проспекті Шевченка, де донедавна був знак, що дозволяв паркування тільки службовому транспорту. Виходить, що ці установи або самі є операторами паркування, або стоянки там… незаконні.

В ідеалі контролювати ситуацію із розміщенням автомобілів на тротуарах мали би працівники Державтоінспекції. Тільки у першому півріччі ц.р. вони виявили понад 600 водіїв, які порушили ПДР при паркуванні. Та, по-перше, це крапля у морі, по-друге, низькі штрафи не стимулюють автовласників дотримуватись правил, а по-третє, іноді складається враження, що правоохоронці свідомо уникають складання протоколів. Особливо, коли у місцях, не відведених для паркування, ставлять машини чиновники різних ґатунків чи заможне «львівське панство».

Зміни, запроваджені постановою Кабміну, вкотре зіткнули лобами міліцію та сильних світу цього. Чи зможе рядовий працівник ДАІ скласти протокол хоча б на працівника районної прокуратури (не кажучи про обласну прокуратуру), що залишив свій автомобіль на тротуарі? Навряд. Чи наважиться він бодай зробити зауваження депутатові, що вчинив так само? Сумнівно. Про застосування ж евакуаторів для переміщення транспортних засобів цієї категорії «непересічних» громадян, які заважатимуть руху пішоходів, навіть мови немає.

Цікаво відреагував на урядові ініціативи начальник сектору організації дорожнього руху ДАІ м. Львова Дмитро Савицький. Спочатку він спробував запевнити, що «паркувальна» постанова не стосується… населених пунктів, оскільки в ній йдеться про автомобільні дороги, а не про вулиці. Дарма, що у Законі України «Про автомобільні дороги» останні віднесені до них. Після уточнення визначень Савицький все ж погодився: проблема із паркування у Львові є і її доведеться вирішувати.

Лілія Миць

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів