Українські літаки приєдналися до вторгнення в Курську область Росії

09:55 14 серпня 2024 р.

Фото до новини

Повідомляють, що Су-27 скидають плануючі бомби Joint Direct Attack Munition американського виробництва.

Про це інформує Forbes, пише DailyLviv.com.

Через тиждень після вторгнення України в Курську область Росії російські військово-повітряні сили перескерували більшу частину своєї вогневої потужності на український корпус вторгнення, щодня кидаючи щодня 50 плануючих бомб КАБ на бази корпусу в Сумській області, просто через кордон з Курською областю.

Це половина плануючих бомб з радіусом дії 25 миль, які російська авіація зазвичай скидає щодня вздовж 700-мильної лінії фронту 29-місячної війни Росії проти України.

Але Україна також має повітряні сили — і плануючі бомби з супутниковим керуванням, щонайменше з такою ж дальністю й точністю, як у російських КАБ. У вівторок в Інтернеті з’явилися перші відео, на яких нібито українські бійці кидають плануючі бомби Joint Direct Attack Munition американського виробництва по цілях у Курську.

Повідомляють, що український літак вразив російський командний пункт у Тьоткіно, за кілька миль на північ від лінії фронту в Курську. Примітно, що рейд, очевидно, здійснив застарілий колишній радянський Су-27, а не один з нещодавно поставлених Україні колишніх данських F-16 Lockheed Martin.

Хоча F-16 сумісні з бомбами JDAM, є докази того, що українські військово-повітряні сили планують розгорнути спритні винищувачі для патрулювання протиповітряної оборони, а не для більш ризикованих наземних атак — принаймні спочатку.

Читайте такожЗдійснено перші бойові вильоти F-16 після прибуття винищувачів американського виробництва в Україну

Ризик для авіації в районі Курського виступу є значним. Українські військові розгорнули те, що один російський блогер схарактеризував як «значну кількість» батарей протиповітряної оборони, а також засобів радіоелектронних перешкод, які можуть блокувати радіосигнали, а в деяких випадках навіть скидати бомби з супутниковим наведенням.

За великої допомоги вибухових безпілотників українські батареї збили кілька російських вертольотів. Відкриваючи вогонь, російська артилерія пошкодила один український ЗРК «Бук».

Російська ППО навколо Курська також є значною. Недаремно один український Су-27 був зауважений на відстані кількох сотень футів над полем бою після скидання плануючих бомб. Пілоти з обох боків літають якомога нижче і якомога частіше, щоб уникнути виявлення радарами противника.

Хоча обидві сторони розгорнули військові літаки над прикордонною зоною вторгнення, цілком можливо, що росіяни розгортають більше військових літаків. Є докази російських бомбардувань, націлених як на українські війська в Курську, так і на їхні бази в Сумах.

Єдина підтверджена ціль української бомби – російський командний пункт у Тьоткіно. 

Попри ескалацію українських безпілотників і ракетних нальотів на російські авіабази в Курську та навколо нього, росіяни все ще мають більше реактивних літаків і бомб. 85 F-16, які пообіцяли європейські союзники Україні, надходять повільно та в невеликій кількості.

Цілком можливо, що українські військово-повітряні сили мають лише 100 бойових літаків після того, як втратили кілька під час російських атак на українські аеродроми цього літа. «Вторгнення... кине виклик і без того розтягнутим українським збройним силам», — пояснив Ганс Петтер Мідтун, непостійний співробітник Центру оборонних стратегій.

Читайте також: Курськ є фіналом для путіна. Катастрофа його війни — Зеленський

Приблизно 300 літаків, які Кремль розгорнув для повітряної війни в Україні, можуть скидати до 100 плануючих бомб на день. 

Варто зазначити, що приблизно в той же час, коли Су-27 бомбили російські позиції в Курську, інші українські літаки бомбили три контрольовані Росією міста в Харківській області приблизно за 100 миль на схід від Курського виступу, згідно з CDS.

Однак, дивно, що, попри серйозний брак реактивних літаків, бомб та іншого важкого озброєння, Україна не просто вторглася в Росію — вторгнення не демонструє жодних ознак сповільнення.

«Ми йдемо в наступ», — сказав неназваний український чиновник. «Мета – розтягнути позиції противника, завдати йому максимальних втрат і дестабілізувати ситуацію в Росії, оскільки вони не в змозі захистити власний кордон».

Росіяни вразливі не лише в Курську. Вони також уразливі в повітрі, оскільки українські літаки приєднуються до вторгнення, яке розпочалося тиждень тому.

Нагадаємо, у ЗCУ запевнили, що Курська операція проходить згідно з планом.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів