Україна могла б максимально мобілізувати майже 10 млн чоловіків

16:44 4 липня 2024 р.

Фото до новини

Ще один мільйон - поза всілякими реєстрами.

В Україні 11,1 млн чоловіків від 25 до 60 років, які можуть бути мобілізовані. Заброньовані 565 тисяч.

Про це сказав голова комітету з питань економічного розвитку ВР Дмитро Наталуха в інтерв'ю "Громадському радіо", пише DailyLviv.com.

За його словами, залишається відкритим питання, скільки з 11,1 мільйона військовозобов'язаних можуть бути реально мобілізовані. 

Наталуха припустив, що 1,5 млн можуть мати інвалідність, однак "повноцінної статистики, на жаль, у нас в країні ніхто не веде".

А майже мільйон чоловіків призовного віку в Україні не мають офіційного статусу, що включає роботу, навчання або інвалідність, заявив Дмитро Наталуха.

«Як працювала мобілізація? Вона працювала переважно по офіційних реєстрах. Тобто в процесі аналізу мобілізаційного резерву й потенціалу ми виявили, наприклад, що трошки менше мільйона чоловіків призовного віку — це люди, про яких держава не знає нічого, крім ідентифікаційного коду», — пояснив Наталуха.

За його словами, деякі з цих осіб ніяк не фігурують у реєстрах підприємців чи найманих працівників, а деякі навмисно звільняються, щоб уникнути уваги держави.

Наталуха переконаний, що впровадження економічного бронювання може допомогти вирішити цю проблему.

«За офіційно непідтвердженими даними, щоденно щонайменше 200 чоловіків призовного віку здійснюють спробу залишити країну. Щоденно. Не кажучи вже про кількість звільнень з робочих місць для того, щоб працювати неофіційно і не «світитися» у реєстрах. Це деморалізація реального сектору економіки. Вона має негативні наслідки», - сказав Дмитро Наталуха.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів