У Великих Грибовичах неподалік Львова зареклися впускати до себе сміття

13:38 18 червня 2016 р.

Фото до новини


Фото: Gazeta.ua

Селяни твердять: «Ми не знаємо, що там під землею тече, які нечистоти».

Сім кілометрів від Львова, уздовж Рава-Руської траси на польський кордон простяглися городи з ранніми овочами. Зі самого березня пагорби тут вкриті клейонкою, місцеві висівають ще за останнього снігу. Це починається село Великі Грибовичі Жовківського району із 2,5 тисячами мешканців. З дороги видно львівське сміттєзвалище. Воно височіє на горі за селом.

Зараз мешканці активно збирають та прополюють урожай. Ранні капуста, морква, редиска, цибуля, зелений горошок, картопля і зелень – усе завозять на ринки Львова. Доїзд дуже зручний – сім хвилин дороги до початку міста, 20 – до самого центру. До оперного театру можна заїхати маршруткою за чотири гривні.

Сільський голова Ігор Питель розповів: «Ніхто зі села виїжджати не збирається. Жодної садиби останнім часом не продано. Навпаки – львів'яни їдуть до нас. Є дачні ділянки. Сільрада тут при самій дорозі. Звинувачення, що ми отруюємо людей своїми овочами – марні. Їмо те саме і дітям своїм то даємо. А як ви собі уявляєте: увесь рік працюємо на полі, а самі купляємо херсонські огірки? У нас грунти родючі, навіть добрив не вносимо, вони й дорогі».

Люди мають від 16 до 50 сотих переважно. Город – це єдиний заробіток тут. Фермерів немає, кожен вирощує овочі як одноосібний господар. Єдине приватне підприємство тут – автозаправка на трасі.

В обідню спеку на городах людей небагато. Більшість виходить сюди із сапками пообіді, коли повернуться з базарів. Ярослава Даник розповів: «Та у нас через хату люди мають машину. Доїхати до Львова не проблема. Торгуємо на «Привокзальному» і «Шуварі». Це серйозний ринок, чи псувала би дирекція собі репутацію, якщо би виявляла у наших продуктах хімікати? Лабораторія базару постійно бере проби. Ще ніколи нікому з наших людей і партії товару не вернули. Їжджу через день торгувати. Нервує, що люди постійно перепитують, чи то не з Грибович. Ну як ми не травимося, то й ви не будете. Тепер просто відповідаю: «З Жовківського району». А що робити? Після трагедії торг погіршився».

Смітник добре видно з початку села, а вже углиб його відділяє інша велика гора. Селяни кажуть, коли він горить, тут навіть диму не чути. Пенсіонер Роман Марусин розповів: «Усе іде на Львів, то є їхня проблема. Там на Щурата, Топольній, Галицькому перехресті той запах дошкуляє, – говорить. – Катасрофи нема, – запевняє, – але якщо не закриють, то вона може бути. Той смітник ще в 60-х роках при Союзі зробили, то скільки ж можна возити? Далі – вже нема куди».

ЛКП «Збиранка», що працює на смітнику, – львівське підприємство. Земля – Грибовицької сільради. У 2006 році в час передвиборчої кампанії сьогоднішній мер Львова Андрій Садовий обіцяв негайно закрити звалище. Потім його кілька разів заборонено судом і екологами. Але возити і далі продовжували. Доки 30 травня тут не загинуло троє пожежників.

За рахунок міста у селі зроблено водогін, освітлення, дороги. Школа у Грибовичах – найбільша в районі. Сміття від місцевих вивозять безкоштовно. Щоліта 50-100 школярів за рахунок Львівської міської ради їздять на відпочинок. На Садового тут не нарікають.

58-річний Степан Горак розводить руками: «А що він сам зробить? Скільки депутатів через село перейшло! Але ми їм були потрібні лише перед виборами. Зараз знайшли нагоду на нашій біді зробити політику, та й усе на львівського голову вину валять. А горіло звалище завжди. Ми вже звикли. Та чогось тоді закривати ніхто не біг. Тепер смерть хлопців стала на руку політиканам».

Центральна вулиця села рясніє трояндами. Тут високі паркани і двоповерхові будинки. Діти зібралися під магазином, їх на час пожежі з села не вивозили. Селяни про хвороби не зізнаються. Статистики про стан здоров'ям місцевих теж не ведуть, через бюрократію. Львівські лікарні не дають даних, бо грибовчани мають лікуватися у районній. У Жовківській лікарні вказують на Львів, бо тут рідко хто лікується – до львівських медзакладів ближче.

Заміри води, повітря, грунту санстанція після трагедії бере щотижня. Перевищення норм не фіксує, запевняють у сільраді. Цього тижня приписала засипати в трьох з восьми криниць вапна для очищення води.

Селяни постановили, що жодного смітника сюди більше не впустять. Зараз при повороті на «Збиранку» чергує патрульна машина поліції. Пенсіонерка Галина гукає через паркан зі свого обійстя неподалік магазину: «Закрити треба, бо є страх. Ми не знаємо, що там під землею тече, які нечистоти. Моя невістка он вагітніти не хоче. Каже, приберуть сміттєзвалище – тоді».

Про це повідомили сьогодні, 18 червня, в київському інтернет-виданні «Gazeta.ua».

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів