У центрі Львова планують спорудити п’ятиповерхівку замість будівлі ХІХ століття (відео)

15:15 19 лютого 2016 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Української Галицької партії

В УГП заявили в п’ятницю: «Йде повний саботаж».

У центрі Львові планують спорудити багатоповерхівку замість будівлі ХІХ століття. Про це повідомили сьогодні, 19 лютого, «Щоденному Львову» в Українській Галицькій партії, яка розповіла в переданому нам прес-релізі «Будівельна вакханалія у Львові: хто відповість за скандальні забудови в місті?»:

«Цього разу увагу громадськості привернула забудова на вулиці Чайковського.  Йдеться про будинок на розі вулиць Чайковського та Стефаника, у самому центрі історичного ареалу міста, де в січні розпочалися будівельні роботи.

Активісти впевнені, що на цьому місці, замість двоповерхової будівлі ХІХ століття планують збудувати багатоповерховий житловий будинок. Оголошення про попередній продаж квартир у ньому вже з’явилося в інтернеті. Натомість у Ратуші запевняють, що дозвіл надано лише на реконструкцію. 

Першими про те, що ж відбувається на цьому об’єкті і чи є всі необхідні документи на будівельні роботи, міську владу офіційно запитували активісти, згодом – депутати Української Галицької партії. Але чітких офіційних відповідей про наявність необхідної документації так і не отримали.

Тому член депутатської комісії архітектури, містобудування та охорони історичного середовища ЛМР Тарас Чолій, разом із журналістами відвідали місце забудови. Там він заявив:

«Ми, насамперед, вимагаємо зупинити руйнацію цього будинку. Тому ми запрошували сьогодні Юліана Чаплінського та Лілію Онищенко, щоб вони прокоментували цю ситуацію не відписками з кабінету, а вийшли на вулицю і пояснили мешканцям, що будинок буде збережений, що тут буде гарна будівля, що всі документи є і пройшли відповідні громадські слухання.

Я як депутат, на жаль, не маю доступу до цих документів. А забудовник каже: «Звертайтеся на нашу юридичну адресу, щоб вам надали всі документи».

Їхня юридична адреса – вулиця Чайковського, 31. Але тут навіть нема поштової скриньки. Йде повний саботаж, вони поводяться дуже нахабно. Таке враження, що нікого не бояться: чи це депутат, чи прокурор, чи хто б не прийшов, вони свою справу зроблять» 

Українська Галицька партія вимагає перевірити законність реконструкції будинку по вулиці Чайковського, 31, на той час призупинивши всі будівельні роботи на об’єкті. Також її активісти та депутати подали відповідні заяви у поліцію і обіцяють пильнувати за перебігом слідчих дій у вказаній справі.

Учасник громадської ініціативи «Народна дія», журналістка Ірина Юзик, розповіла: «У коментарі журналістам «Захід.нет» наприкінці січня будівельники розповіли, що цей будинок знесуть, а на його місці побудують новий: п’ять поверхів плюс мансарда. Від головного архітектора міста після того не було жодної реакції. Аж через два тижні Юліан Чаплінський заявив, що фасад на візуалізації не відповідає тому, який є у проекті. Ми, активісти, наробили галасу, намагаємося цей будинок врятувати. Підключилася до того Українська Галицька Партія, за це їй велике спасибі». 

В УГП кажуть: для отримання якнайширшої інформації, вони вже направили багато депутатських звернень, зокрема до голови ЛОДА Олега Синютки, головного архітектора Львова Юліана Чаплінського, керівника Львівської місцевої прокуратури № 1 Олега Мостиховського та до міністерства культури України. Зібравши всі необхідні докази, партійці готові подати судовий позов. Цей об’єкт є одним з прикладів хаотичних забудов у Львові, які проводяться з порушеннями і без погодження з мешканцями. 

19 лютого о 12 годині на місці скандальної забудови на вулиці Чайковського, 31 Українська Галицька партія провела брифінг на тему «Будівельна вакханалія у Львові: ситуація зі скандальними забудовами на прикладі об’єкту на вулиці Чайковського». Участь у брифінгу взяли громадська активістка, учасниця громадської ініціативи «Народна дія», журналістка газети «Ратуша» Ірина Юзик, член комісії архітектури містобудування та охорони історичного середовища ЛМР та керівник фракції Української Галицької партії Тарас Чолій та всі активні мешканці мікрорайону. Також організатори запрошували головного архітектора Львова Юліана Чаплінського, начальника управління охорони історичного середовища ЛМР Лілію Онищенко-Швець».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів