У центрі Львова в обхід закону споруджують 80 будинків, – активісти

19:18 27 квітня 2016 р.

Фото до новини

Громадські активісти Львова вимагають від міської ради запровадити мораторій на будівництво в зоні ЮНЕСКО, бодай, на найближчі п’ять років. Мораторій не розповсюджуватиметься на реставраційні роботи, поточні та капітальні ремонти, що не змінюватимуть існуючих параметрів будинків.

Про це сьогодні, 27 квітня, під час прес-конференції на тему: «Скандальні забудови у Львові: без права на місто», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив член комісії архітектури, містобудування та охорони історичного середовища Львівської міської ради, керівник фракції Української Галицької партії у ЛМР Тарас Чолій.

- А ось надбудови, перебудови, зміни геометричних форм, забудови так званих «вільних» земельних ділянок мають бути заборонені, допоки не запрацює міський держархбудконтроль, та не буде змінено законодавство про містобудівну діяльність, не будуть чітко визначені межі історичного ареалу та не буде проведена інвентаризація об’єктів історичної спадщини, - каже він.

За словами депутата міськради, сьогодні у центрі Львова громадські активісти налічують 80 об’єктів, які будуються в обхід законодавства.
 За словами члена УНК ICOMOS, наукового працівника інституту  «Укрзахідпроектреставрація» Оксани Бойко, у Львові вже склалася схема, за якою забудовники руйнують старі будинки, щоби на їхньому місці збудувати висотки.

- На Озаркевича, як і на Чайковського, була задіяна та ж схема. Так само були підроблені підписи, там були ті самі проектанти, так само розбирали до фундаменту і так само втрутилася громадськість, - каже вона.

Про знищення історичної частини міста, а точніше – про руйнування автентичної площі Марії Сніжної (тепер – Звенигородської) говорить  мешканець цієї площі, громадський активіст Юрко Ольхович-Новосадюк.

- ФОП «Кобилко» купила тут триповерховий будинок і добудувала до нього ще три поверхи, потім зі скверу зробили паркінг на сім автівок, а тепер забетонували собі майданчик під літні столики. З точку зору підприємницької хватки – можна тільки поаплодувати. Але я, як мешканець міста, буду з цим боротися. Тут же вони вирішили збудувати кафе-бар на 5 поверхів, хоча оренда ділянки закінчилася ще в травні 2015 року. Зараз будівництво зупинили на рівні третього поверху. У міськраді кажуть, що підприємець має всі дозволи, - розповідає громадський активіст.

Він також нагадав, що біля церкви Марії Сніжної був колись будиночок, де мешкав органіст. Він був побудований в дусі ансамблю площі та вищезгаданої церкви. Зараз з цього будинку викинули на смітник всю ліпнину, поверховість збільшили, а дах накрили бляхою.

Громадська активістка, член громадської ініціативи «Народна дія» Олеся Дацко нагадала, що ще зовсім недавно ЮНЕСКО розглядало питання про вилучення Львова зі своїх членів за три плановані будівництва – на вулиці Кривоноса, Федорова та Довбуша.

- А сьогодні ми вже маємо десятки реалізованих будівництв в зоні ЮНЕСКО. Я не знаю, як ми відзвітуємося. А звіт повинні надати до 1 грудня, - каже вона.

За її словами, у Львові відсутній історико-архітектурний опорний план, не погоджені межі історичного ареалу, тому що міська влада ніколи не зверталася за їх погодженням до Міністерства культури, не затвердженні плани зонування Личаківського та Галицького районів, та доткпер немає місцевих правил забудови, які мали бути розроблені ще в 2001-2002 роках.

- Будівля бібліотеки імені Стефаника не внесена в реєстр пам’яток Міністерства культури, - наголошує Олеся Дацко.

Натомість, за її словами, активістів, які борються з незаконними забудовами, неодноразово били.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів