У Львові завершився міжнародний курс-тренінг надання духовної опіки й психологічної допомоги

12:56 30 травня 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Міністерства оборони України

Захід проходив на базі Львівської духовної семінарії Святого Духа.

Організатори тренінгу – координаційна рада душпастирства у критичних ситуаціях Патріаршої курії Української Греко-Католицької Церкви на чолі з владикою Богданом Манишиним запросила взяти участь психологів, практикуючих психіатрів, капеланів, священиків, монахів і монахинь, волонтерів та всіх бажаючих, хто працює у галузі надання допомоги подолання психологічної травми та стресів. Серед учасників було чимало й військовослужбовців, зокрема, з Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, 80-ї окремої аеромобільної бригади та військових частини Повітряного командування «Захід», які дислокуються у Львівському гарнізоні.

Курс-тренінг провела доктор, лікар вищої категорії з травматичного стресу, голова комітету духовного піклування, капелан, кризовий менеджер при ФБР Наомі Пейджет, яка входить до керівного складу Денверської семінарії критичних стресових випадків та очолює Каліфорнійську програму капеланства під час ліквідації наслідків стихійних лих. Доктор Наомі Пейджет є сертифікованим кризовим капеланом, викладачем і автором навчальних програм.

Загалом на тренінг зібралося понад 200 спеціалістів. До Львівської духовної семінарії Святого Духа послухати лекції доктора Найомі Пейджет приїхали фахівці з усіх куточків України.

Програма цього заходу була насиченою та цікавою. Учасники мали змогу ознайомитися із аспектами емоційної та духовної опіки у наданні першої допомоги при стресі, механізмами регулювання стресових ситуацій, допомогою військовим, які брали участь у бойових діях, після їхнього повернення додому, як впливає стресова ситуація на працівників, що надають допомогу постраждалим тощо.

– Цей курс є дуже корисним, – ділиться своїми враженнями учасник тренінгу служитель Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла, військовий капелан, отець Андрій Хомишин. – Під час лекцій я почув багато схвальних відгуків від тих людей, які сьогодні працюють із пораненими військовослужбовцями. Інформація, з якою я ознайомився на лекціях, залишається у пам’яті і є дуже допоміжною щодо подолання посттравматичного синдрому. Доктор Наомі Пейджет розповідала, здавалося, про банальні речі, якими ми користуємося у повсякденній діяльності, але вони були подані у ракурсі, щоб долати наслідки стресів тощо.

У завершальному слові владика Богдан Манишин подякував доктору Наомі Пейджет за змістовні та цікаві лекції. На згадку про перебування у Львові та в України поважній американській гості вручили українську вишиванку та Державний Прапор України із підписами та побажаннями від вдячних українських слухачів.

Учасники курсу-тренінгу отримали сертифікати, а також методичні матеріали, розроблені Науково-дослідним центром гуманітарних проблем Збройних Сил України «Пам’ятку з психології бою» та «Прийоми психологічної самодопомоги учасникам бойових дій». Спеціально для цього заходу їх передав з Києва старший офіцер Департаменту соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони України полковник Руслан Коханчук.

Про це повідомили сьогодні, 30 травня, в прес-службі Міністерства оборони України.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів