У Львові цього року трапилися чотири смертельні отруєння чадним газом

11:20 20 лютого 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської міськради

Як повідомили в п’ятницю «Щоденному Львову» в прес-службі ЛМР, з початку року від чадного газу потерпіли 20 львів’ян, шість з яких – діти.

У прес-службі міської ради повідомили сьогодні, 20 лютого, «Щоденному Львову»:

«Мерія та «Львівгаз» наполегливо звертаються до всіх мешканців міста з нагадуванням, що слід неухильно дотримуватись правил поводження з газовими приладами! В місті щоразу зростає кількість людей, які отруїлись чадним газом, серед них є діти!

За інформацією управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЛМР, з початку року від чадного газу потерпіло 20 львів’ян, 6 з яких – діти. На жаль, трапилося 4 смертельні випадки.

Начальник управління з експлуатації газового господарства Львова – ПАТ «Львівгаз» –Павло Сербан заначив із цього приводу:

«Я вкотре наголошую, що для того, щоб горіли дрова, газ, має бути повітря, в якому є кисень. Для спалення 1 метра кубічного газу потрібно 10 метрів кубічних повітря.

Ще зі школи пам’ятаємо, що для будь-якого горіння має бути притік кисню. Тобто, у вакуумі нічого не буде горіти.

Якщо недостатня кількість повітря – тоді утворюється чадний газ. Це газ без запаху і кольору, ідентифікувати його неможливо. Є спеціальні прилади – газові сигналізатори, які спрацьовують у випадку виникнення чадного газу. 

Згідно з правилами, провітрювач має бути обов’язково встановлений, це вимога. Бо в приміщенні, де встановлений газовий прилад, має бути забезпечений трикратний повітрообіг. А відповідальність за всі інженерні мережі, в тому числі і димові вентиляційні канали, газові труби, покладається на власника квартири. 

Перш, ніж запалити газовий прилад, треба привідкрити кватирку чи пластикове вікно. Людина має подбати про себе: запалити газовий прилад – привідкрити вікно, створити доступ повітря в тому місці, де встановлений прилад. 

Якщо у помешканні є вентиляційний канал і газові прилади, в жодному разі не можна цей вентиляційний канал закривати електричним вентилятором. Тому що електричний вентилятор, коли вмикається, створює розріджене повітря і витягує як дим, так і повітря, яке є в об’ємі.

Коли вже в об’ємі закінчується повітря, газ продовжує горіти. Тоді вентилятор починає тягнути повітря з димового каналу, але з димового каналу вже не виходить повітря, а чадний газ, який має йти в атмосферу.

Тоді чадний газ наповнює приміщення, і буквально за декілька хвилин стається отруєння. Людина цього не відчуває, бо не може ні відчути запаху, ні побачити. Все відбувається дуже швидко.

Тому категорично забороняється встановлювати електричні вентилятори, вентиляційні канали там, де є газові прилади. Для витяжок з надзвичайно потужними вентиляторами, які продають на ринках, повинен бути окремий вентиляційний канал, потужність якого невелика, щоб він не створював зворотної тяги.

А в приміщенні, де є газовий прилад, має бути обов’язково відкритий вентиляційний канал. Тобто, якщо буде притік повітря через вікно, з-під дверей, ніколи біди не станеться.

Але це за наших абонентів ніхто не зробить. Розвиток цивілізації настільки швидкий, що ми забули про елементарні правила, а, насамперед, дбаємо про свій комфорт.

Вікна і двері треба утеплювати в тих приміщеннях, де немає газових приладів. Там, де є газовий прилад, в приміщенні має бути свіже повітря».

Нагадаємо, що зі зниженням температури повітря зростає небезпека отруєння чадним газом. Чадний газ (окис вуглецю) – безколірний газ без запаху.

Отруєння може статись під час роботи бензинових двигунів, при згорянні природного газу, при пожежах та на деяких промислових об'єктах. Велика кількість смертельних випадків відбувається у закритих приміщеннях з відсутньою вентиляцією, наприклад, в квартирах, де встановлені євровікна без повітрофільтрів та в гаражах. Павло Сербан додав такаож:

«Особливо є проблеми у ванних кімнатах. Коли набирається гаряча вода, утворюється багато пари.

Пара забиває димовий канал. Коли колонка продовжує працювати, чадний газ не виходить в атмосферу, а у площу ванної кімнати.

Людина розслаблена у ванній, вдихає чадний газ і засинає. Це дуже небезпечно.

Колонки є дуже небезпечні тим, що датчики, які мають спрацьовувати на чадний газ, не спрацьовують, коли багато пари. Тому що вони працюють, як температурні датчики – їм треба нагрітися, для того, щоб відключити подачу газу.

А в такому середовищі не зможе нагрітися. Відповідно, там є автоматика безпеки, але вона абсолютно безсила в такій ситуації. 

Єдине, що може захистити додатково – це встановлення газового сигналізатора, який може виявити чадний газ, природній газ, подати звукову або світлову сигналізацію. Людина може зреагувати і, відповідно, припинити подачу газу. 

Ми розвішуємо у під’їздах наклейки і брошурки на дошках оголошень. Але люди це зривають наступного дня. Якщо людина не буде дбати про власну безпеку – за неї не подбає ніхто».

За 2013 рік за відсутність тяги ми відключили 813 адрес, за 2014 – 881. Відсутність тяги – це означає, що не було притоку повітря.

Люди не впускають наших працівників. Основна наша мета – щоб люди відкривали вікна, двері, створювали доступ повітря, допускали працівників «Львівгазу» і сажотрусів, щоб вони могли перевірити роботу газових приладів і наявність тяги в димових вентиляційних каналах. 

Якщо є якісь проблеми – «104» працює цілодобово. Виїжджає аварійна і перевіряє».

Б Е З П Е К А   Г А З О П О С Т А Ч А Н Н Я

Правила користування газовими приладами:

– Перед включенням газових пристроїв провітріть приміщення і на весь час їхньої роботи кватирку залишіть відчиненою.

– Спочатку необхідно піднести вогонь до пальника і тільки після цього відкрили кран на газовому приладі.

– Перш, ніж запалити пальники духової шафи газової плити, необхідно провітрити її змахами дверцят духовки, або залишити відкритою на 5-7 хвилин.

– Під час установки на плиту посуду з широким дном необхідно підставити конфорку з високими ребрами, інакше згоряння буде неповним.

– Закінчивши користуватись газовими приладами, закрийте крани чи вентиль на балоні, а потім – крани на самих приладах.

Основні застереження :

– Для ремонту газового обладнання залучайте лише спеціалістів газового господарства.

– Купуйте скраплений газ тільки в спеціалізованих підприємствах газового господарства.

– Не допускайте до користування газовими приладами дітей та осіб, які не пройшли інструктаж з «Правил безпеки в газовому господарстві».

– Не вносьте зміни в конструкцію газових приладів.

– Не відключайте автоматику безпеки і регулювання.

– Не використовуйте опломбовані чи відключені від газопостачання прилади.

– Не порушуйте кріплення газових приладів і газопроводів.

– Не використовуйте газові прилади не за призначенням.

– Не перекривайте частково чи повністю димові та вентиляційні канали, не змінюйте їх конструкції.

– Не підключайте і не переносьте самочинно газові установки в інші приміщення.

ЯКЩО ВИ ВІДЧУЛИ ЗАПАХ ГАЗУ

В приміщенні:

– негайно перекрийте вентилі на газовому приладді і крани подачі газу перед ними;

– виведіть людей із загазованих та сусідніх приміщень;

– організуйте провітрювання приміщень, відкрийте вікна та двері;

– викличте аварійну службу газу за телефоном "104"; 

– з прибуттям бригади аварійної газової служби дійте за їх вказівками;

– повідомте людей, які знаходяться у приміщеннях, про необхідність негайного залишення приміщень;

– повідомте аварійну службу газу;

– організуйте провітрювання приміщень; 

– не допускайте людей у загазоване приміщення;

– організуйте чергування біля входів загазованого приміщення до приїзду аварійної бригади газової служби;

– з прибуттям аварійної бригади служби газу дійте за їх вказівками.

У під'їзді або у підвалі житлового будинку:

– повідомте аварійну службу газу за тел.: "104";

– організуйте провітрювання під'їзду (підвалу);

– не допускайте у загазовані приміщення людей;

– організуйте охорону місця загазованості до прибуття аварійної бригади служби газу;

– з прибуттям бригади аварійної служби газу дійте за їх вказівками.

На вулиці (біля газового колодязя), біля газорозподільного пункту, біля газобалонної установки :

– повідомте аварійну службу газу;

– організуйте охорону місця загазованості до прибуття аварійної бригади служби газу;

– не допускайте людей в загазовану зону.

Запам'ятайте! Категорично забороняється:

– проводити самовільну газифікацію будинку, перестановку, заміну та ремонт газового обладнання;

– проводити перепланування приміщень, де встановлені газові прилади;

– вносити зміни у конструкцію газових приладів, змінювати устрій димових вентиляційних систем (каналів), заклеювати вентиляційні канали, замуровувати "карман" і люки, що призначаються для очищення димоходів;

– вимикати автоматику безпеки і регулювання, користуватися газом при несправних газових приладах.

Користуйтеся віконними кватирками для систематичної вентиляції приміщень.

Перевіряйте наявність тяги в димоходах опалювальних печей перед розпалюванням та під час роботи приладів.

Стежте за справністю припливно-витяжної вентиляції.

Вимагайте від начальників житлово-експлуатаційних контор перевірки вентиляції та димоходів не менше одного разу на квартал.

При відсутності тяги користуватися колонками, котлами для місцевого опалення, гарячого водопостачання та печами категорично забороняється.

Не розміщуйте баки для кип'ятіння білизни на звичайних конфорках газової плити. Посуд з широким дном потрібно встановити на спеціальні конфорки з високими ребрами.

Не дозволяйте дітям користуватися газовими приладами.

Не залишайте без нагляду газові прилади увімкненими навіть на короткий час.

Своєю чергою, завідувач оперативного відділення Львівської станції швидкої медичної допомоги Ольга Теницька зазначила:

«Якщо в хаті є газові прилади, колонки у ванній кімнаті, колонки і котли на кухні, і люди відчувають головний біль, головокружіння, є нудота, блювота, запаморочення, раптове погіршення стану – треба викликати швидку допомогу, а не думати, що якось пройде. Тому що вчасне звернення за медичною допомогою може врятувати життя. При таких симптомах потрібно відкривати вікна і двері, дати доступ повітря». 

Ознаки та симптоми отруєння чадним газом: головний біль, м'язова слабість, задуха, червоний колір обличчя, потьмарення свідомості. Тривала дія чадного газу може привести до смерті.

Перша допомога при отруєнні чадним газом: негайно викличте машину «швидкої медичної допомоги». Постраждалого необхідно винести на свіже повітря.

Натомість начальник управління житлового господарства Львівської міської ради Юрій Голець розповів:

«У місті Львові почастішали випадки отруєнь чадним газом. Основна причина, як встановлюється за наслідками, це недбале ставлення мешканців до газових приладів, неуважність, недотримання елементарних правил безпеки.

Газові колонки не обслуговуються належно, до них не викликають відповідні служби. Основна проблема – це те, що люди не мають провітрювачів, а через нові двері і вікна квартира є герметично закрита, бо немає доступу повітря. Адже газ, коли згоряє, з’їдає повітря.

Таким чином, людина у своїй квартирі губить своє життя. У результаті, у нас тільки в 2015 році постраждало 20 осіб від отруєння чадним газом, з них 6 дітей, 4 особи загинули.

Ще 3-4 роки тому було питання несправності димоходів. Зараз це питання не стоїть взагалі, тому що ЛКП за останні два роки капіталізували цей напрямок, вклали великі суми коштів. Ми думаємо, що цього року таке питання, як аварійні димоходи, ми знімемо. Все в руках мешканців. Ми маємо теплу зиму, без морозів і хуртовин, а статистика сташна».

Своєю чергою, начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Львівської міської ради Віктор Іваніцький зазначив:

«У 2012 році трапилось 72 випадки отруєння чадним газом, потерпіло 112 людей, 27 дітей, 8 людей загинуло. У 2013 році – 42 випадки, потерпіла 81 людина, з них 28 дітей, загинули 2 людини. У 2014 році – 45 випадків, 78 осіб постраждало, з них 22 дитини, загинула 1 людина. На жаль, 2015 рік стартував з дуже сумної традиції. Станом на сьогодні, в місті трапилось уже 14 випадків отруєння чадним газом. Внаслідок цього потерпіло 20 людей, з них 6 дітей. 4 людини загинули. Це дуже сумна статистика, тому що гинуть люди. 

Щорічно ми проводимо аналіз виникнення отруєнь чадним газом. Це недостатня тяга, несправність колонки, перегрів пічки, несправність газового обладнання, порушення правил встановлення газового обладнання, порушення правил експлуатації газового обладнання, один розділ – причини не виявлені. Цього року у всіх 14 випадках причини не виявлені. Це означає, що безпека людей залежить від їхніх дій, від елементарних речей».

Натомість начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Львівської міської ради Віктор Іваніцький додав:

У свята і вихідні дні наші мами, бабусі, взявши дитину на кухню, починають смажити, парити. Для дитини 5% карбоксигемоглобіну – це вже небезпечно. Тому дорослим треба дуже пильнувати дітей, турбуватись про них. Бо є ще таке поняття, як отруєння продуктами горіння. А дитині багато не треба, діти дуже вразливі до цього. 

Коли мешканці здають в оренду житло, вони свої проблеми з газом знають, але тим, хто винаймають, про це не говорять. Тому в більшості випадків отруєння чадним газом стається у тих квартирах, які орендують. А квартиранти, як правило, ні сажотрусів, ні газовиків, на перевірку не впускають, цим самим ставлячи під загрозу своє життя. Тоді ми знову воюємо з наслідками, а не з причинами».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів