У Львові списали з балансу ЛКП 559 житлових будинків

15:30 9 січня 2019 р.

Фото до новини


Фото: city-adm.lviv.ua

Відповідно до ухвали сесії Львівської міськради «Про врегулювання питання управління багатоквартирними будинками та їх обслуговування у Львові», триває процес списання багатоквартирних будинків комунальної власності з балансу ЛКП.

Про це повідомили в середу, 9 січня, в прес-службі Львівської міськради, де також розповіли: «За інформацією департаменту житлового господарства та інфраструктури, станом на сьогодні списано 559 будинків».

Директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Ірина Маруняк поінформувала: «Ухвала «Про врегулювання питання управління багатоквартирними будинками та їх обслуговування у Львові», яку було прийнято на сесії Львівської міської ради минулого року, підготовлена на виконання законів України «Про особливості права власності у багатоквартирних будинках» та «Про житлово-комунальні послуги». Відповідно до цієї ухвали районним адміністраціям дано доручення про списання будинків з балансу місцевих рад для того, щоб мешканці, які є зараз співвласниками будинків, визначилися щодо форми управління даними будинками. Тобто, або створити ОСББ, або передати будинок на обслуговування управляючій компанії, або взяти будинок на самообслуговування».

«Якщо ж до 1 березня 2019 року мешканці не визначаться, то буде проведений конкурс, відповідно до якого буде призначений управитель того чи іншого будинку. Станом на сьогодні списано 559 будинків. Процес продовжується, кожного дня ЛКП і районні адміністрації працюють з мешканцями», – повідомила також Ірина Маруняк.

«З моменту, коли розпочався процес списання, було створено 40 ОСББ. Тому мешканці активно вибирають два шляхи – або створення ОСББ, або вибір управляючої компанії». зазначила директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР.

«Сьогодні у Львові є 50 управляючих компаній – 40 комунальних, 10 приватних. Зараз тривають переговорні процеси між управляючими компаніями і мешканцями. Є протоколи будинків, які вже визначилися з управляючою компанією – це 138 будинків, але угод на управління ще не уклали, тому залишаються на обслуговуванні ЛКП», – поінформувала також Ірина Маруняк.

«Коли будинок списується з балансу ЛКП, то він не залишається напризволяще, а до моменту визначення мешканців з формою правління залишається на обслуговуванні в ЛКП. Допоки мешканці не визначаться і на загальних зборах не створять ОСББ, або визначаться з управляючою компанією, і укладуть з нею угоду на управління будинком, будинок залишається на обслуговуванні свого ЛКП. І лише тоді, коли буде укладена угода на управління будинком, розривається угода з ЛКП на обслуговування», – повідомила також директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР.

«Якщо будинок переходить на управління до управляючої компанії, тоді розмір квартирної плати обумовлюється на договірних відносинах. Визначаються, які послуги є обов’язкові – прибирання сходової клітки, прибудинкової території, оплата за вивіз ТПВ, освітлення сходової клітки, поточний ремонт даху та інше. Якщо мешканці хочуть ще якість інші роботи провести в будинку, тоді збільшується розмір квартирної плати, щоб акумулювати кошти в резервний фонд для проведення відповідних робіт», – поінформувала також Ірина Маруняк.

«Договір на управління будинком з управляючою компанією укладається на один рік. Якщо мешканці будуть незадоволені її роботою, то договір не продовжуватимуть, або зможуть розірвати його достроково і обрати іншу компанію», – зазначила також директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР.

«Якщо мешканці визначаться з формою правління то зможуть скористатися програмами, які діють у Львові щодо фінансування ремонтних робіт в житлових будинках. На сьогодні у Львові діють дві програми: перша – це програма співфінансування проведення капітальних і поточних ремонтів, де 70% коштів виділяє місто, а 30% кошти мешканців; друга – програма «Теплий дім», якою можуть скористатися будинки, які є власності ОСББ. На цей рік на програму

«Теплий дім» передбачено п’ять мільйонів 914 тисяч гривень, а на програму «30/70» – близько 10,5 млн. гривень. Також передбачено кошти в районних адміністраціях на поточний ремонт житлового фонду», – поінформувала також Ірина Маруняк.

«Мешканці мають вибір. Важливо, щоб вони були ініціативними і не були байдужими, адже від них зараз залежить як відбуватиметься управління будинком. Важливо, щоб їх вибір був правильним, щоб усі були задоволені і злагоджено працювали», — наголосила Ірина Маруняк.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів