У Львові придбали для учасників АТО й родин полеглих бійців обмаль від необхідного

23:58 11 січня 2016 р.

Фото до новини


Фото: lwr.com.ua

У нашому місті панує поміж забудовниками шалена конкуренція за земельні ділянки.

Забезпечити учасників АТО та родини загиблих бійців помешканнями чи земельними ділянками є найскладнішим питанням, особливо у великих містах. Непрозорість у квартирних питаннях спричинює протести.

На Різдво у Львові 19 родин загиблих бійців, а також воїни, які постраждали у зоні бойових дій, отримали ключі від нових помешкань. Однак це лише крапля від тієї кількості, яка потрібна.

Серед тих, хто отримали ключі від однокімнатної квартири у Львові – родина Думанських. У серпні 2014 року під Луганськом загинув їхн 23-річний син – лейтенант 24-ї окремої механізованої бригади.

Сім’я з двома дітьми проживає в однокімнатній квартирі, менший Матвій народився після загибелі брата Юрія, родина має ще старшу доньку. Батьки Юрія – Мар’яна і Олександр – сумують і вчаться жити. Мати загиблого лейтенанта Мар’яна Думанська розповіла:

«Ліпше ми б їх вітали і святкували перемогу, аніж отак, як сталось. Не можу говорити. Ліпше в одній кімнаті, але всі разом. Бог нам подарував хлопчика. Дуже важко, нас люди підтримують, не можу сказати, що держава не дбає, дзвонять, цікавляться. Ми знаємо, що наші воїни на небесах, вони воювали, щоб ми тут жили в любові, радості, ми мусимо навчитись жити». 

Натомість батько Юрія – Олександр Думанський, який пройшов Афганістан, розповів:

 «Ми зустрічаємось, нам дають грамоти, подяки, але ми сумуємо, бо наших дітей немає. Це не можна нічим замінити. Він був моєю копією. Ми ним гордились, був офіцер, любив Україну, хотів служити. Побільше б нашій державі таких героїв». 

Має вже врешті свій кут у Львові і 25-річний боєць Руслан Філіпсонов. Бійця поранили у серпні 2014 року на Луганщині. Відтоді воїн постійно у шпиталях, позаду – близько 50 операцій, майже дев’ять місяців пролежав у нерухомому стані.

На квартирному обліку у Львівській міськраді перебувають понад півтори тисячі учасників АТО, близько півсотні родин загиблих бійців. Чергу мерія запровадила від листопада минулого року. Щодня приходять військовослужбовці і сім’ї загиблих із проханнями про помешкання.

За цей час міськрада придбала 19 квартир у Львові. Близько 16 мільйонів гривень спрямували з державного бюджету і два з половиною – з міського. Ключі від помешкань отримали передусім родини загиблих бійців, воїни, які втратили у зоні бойових дій ногу. Тобто ті, які дуже потребували житла.

«Однак це обмаль від необхідного, і забезпечити всіх учасників АТО житлом самостійно міська влада не зможе, –зауважив у коментарі Радіо Свобода міський голова Львова Андрій Садовий. –Кожна сім’я, яка втратила годувальника, чи годувальник отримав важкі поранення і не може працювати, діти, які втратили на війні маму і тата, отримають квартири. Важливо, щоб кожен мужчина, який пройшов війну і може працювати, отримував гідну зарплату, тоді багато що зміниться і багато проблем зникнуть. Ми будуємо перший будинок, будуватимемо і другий. Вірю, що держава не стоятиме осторонь і буде державна підтримка щодо будівництва житла для родин військовослужбовців».

Питання надання квартир і виділення земельних ділянок для учасників АТО часто стають приводом для протестів у Львові та області. Люди вимагають передусім прозорості у цих питаннях і хочуть бути почутими. Водночас є чимало тих, хто пройшов через пекло бойовий дій на Донбасі, воліє не бути прохачем, а хоче отримувати гідну зарплату, щоб самостійно придбати квартиру.

«Кіборг» Володимир зазначив: «Я не стою на квартирній черзі, бо дивлюсь на людей, які пішли на пенсію і їм досі нічого не надали. Якби ми там на Донбасі сподівались, що нам щось дадуть, то давно не були б серед живих. Самі старались, викручувались. Я служу не через квартиру чи гроші. Але я працюю, захищаю державу, не можу знайти додаткового заробітку. 13 років орендую з сім’єю квартиру. Мене це втомило, поставив собі за ціль купити хоч одну кімнату». 

Володимир вважає, що держава мала б запровадити доступні кредити для військовослужбовців, щоб вони мали гарантію, що у разі їхньої загибелі, родина не залишиться без даху над головою і підтримки. Львів належить до числа міст, де активно будуються житлові будинки і поміж забудовниками панує шалена конкуренція за земельні ділянки. Відтак однією з умов при виділенні ділянки під будівництво житлового будинку могло б бути надання кількох квартир для військовослужбовців і родин загиблих.

Про це повідомили сьогодні, 11 січня, на «Радіо Свобода».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів