У Львові облаштовують вентиляційну систему каналізаційного колектора

17:20 27 листопада 2019 р.

Фото до новини


Фото: city-adm.lviv.ua

На вулиці Стуса у Львові розпочали облаштування вентиляційної системи каналізаційного колектора.

Про це повідомили в середу, 27 листопада, у Львівській міськраді, де також розповіли, що «Львівводоканал» має намір вирішити проблему з неприємним запахом в районі вулиці Стуса. Відтак, минулого тижня розпочалося будівництво вентиляційної системи каналізаційного колектора у районі вулиці Угорської й проспекту Червоної Калини.

Це перший в Україні проект такого типу. Мета проекту – ліквідувати проблему з неприємним запахом у Львові на вулиці Стуса, завдяки примусовому вентилюванню колектора.

Львів поділений на водорозділи. З чорноморського басейну, зі Сихова, до вулиці Стуса по напірних трубопроводах надходять стічні води з усього Сихівського масиву. Там приблизно 100 тисяч мешканців. У цих трубопроводах, без доступу кисню, стічні води починають зброджувати.

При зброджуванні органіки виділяється сірководень, меркаптани. Це все дає відповідний запах. Усі ці стоки течуть до вулиці Стуса (перетин з вулиці Угорською) і потрапляють у самопливний колектор. Його збудували п’ять років тому до низу вулиці Стуса, він має перепад висоти близько 30 метрів. Тож швидкість руху стоків велика і гази активно вивільняються з води й виходять назовні через решітки дощопримачів, через нещільності на колодязях.

Ці гази мали б потрапити на витяжку в будинках і вивільнитися, та не всі так вивільняються. Тому, для вирішення цієї проблеми ми вимушені перехопити ці гази в районі вулиць Стуса та Угорської.

У камері, яку буде побудовано, у підземній частині будуть встановлені 2 вентилятори, які втягуватимуть загазоване повітря з колектора та подаватимуть у вентиляційну трубу, висотою 11 метрів. Таким чином, завдяки примусовій вентиляції, гази будуть розсіюватись у найвищій точці та не дошкулятимуть мешканцям.

Автоматичний газоаналізатор цілодобово вимірюватиме концентрацію сірководню, і саме від цього залежатиме інтенсивність роботи вентиляторів. Особливість цього проекту в тому, що він є першим таким в Україні у системі каналізування.

Головний технолог ЛМКП «Львівводоканал» Микола Одуха сподіваться, що це, в комплексі з реагентною обробкою стоків на Сихові, дозволить повністю вирішити питання неприємного запаху в районі вулиці Стуса. Тобто, якщо вміст сірководню буде перевищувати норму, вентилятор буде збільшувати швидкість оберту двигуна, а в разі критичної необхідності може бути включено другий вентилятор.

За його словами вартість реалізації проекту – один мільйон 894 123,96 гривень. У ЛМКП «Львівводоканал» доволі довго очікував на втілення цього проекту. На перший оголошений тендер не подалася жодна компанія. І ось нарешті у жовтні успішно завершилися торги на визначення підрядника будівництва. Ним стала компанія ТОВ «Акваполімер Інжиніринг».

Прогнозована тривалість робіт – до січня 2020 року. Підрядник отримав аванс – 30% від загальної суми і вже розпочав роботи.
Директор ТОВ «Акваполімер Інжиніринг» Євген Маковський розповів: «Маємо побудувати вентиляційну камеру. Вчора ми залили бетонну основу. Поки вона набирає міцності, у нас на підприємстві проводиться в’язання арматурного каркасу. За сприятливих погодних умов, наступного тижня розпочнемо заливку вже самої камери. Паралельно проводиться замовлення всього необхідного обладнання – потужних вентиляторів, датчиків, які будуть фіксувати вміст сірководню, та інших приладів автоматизації і диспетчеризації, які будуть тут встановлені. У тестовому режимі однозначно камера буде запущена у січні 2020 року»–.

Як інформував «Щоденний Львів», за два мільйони гривень на вулиці Стуса перестане смердіти.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів