У Львові на місці масових розстрілів незаконно будують 16-типоверхівку

14:12 8 грудня 2016 р.

Фото до новини

У штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі збережено документ «Межі історичного ареалу та зони врегулювання забудови Львова» з переліком вулиць, на яких заборонено будь-яке будівництво. Серед тих назв є частина проспекту Чорновола та вулиця Хімічна. Зараз на проспекті Чорновола, 45б хочуть звести офісний центр з підземними стоянками. Проте жодних дозволів на будівництво у забудовника немає. А ті, що є, вже втратили чинність.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 8 грудня, під час прес-конференція на тему: «Зупинимо будівництво на кістках: незаконна забудова на проспекті Чорновола, 45Б», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив керівник представництва в Україні Американського об'єднання комітетів для євреїв, голова єврейської громади у Львові Мейлах Шейхет.

Також на проспекті Чорновола, 45а зводять 16-и поверховий житловий будинок.
- У цьому документі конкретно вказано і Чорновола, і Хімічна. І під цим документом підписалася влада України. За порушення цього документу буде відповідати держава, - каже Мейлах Шейхет.

За його словами, у будинках, які оточують будівельний майданчик, була в’язниця, де тримали та катували українців, які після війни боролися за незалежність України. А на самому майданчикові є братські могили.

- Наша організація впродовж двадцяти п’яти років займається пошуком місць масових поховань. Ми користуємося аерозйомками з національного архіву США, які показують, що було станом на 1944 рік. Львів був на той момент дуже добре відзнятим у 1944 році, аби потім нацисти не казали, що не зробили ніякої шкоди. Сучасні технології дозволяють дешифрувати ці аерозйомки і накладати їх на сучасну містобудівну ситуацію. Ті могили видно дуже добре. Ми зробили накладання і виявили, що будівництво ведеться на місці масових розстрілів, - пояснює голова єврейської громади у Львові.

Проте, якщо навіть не зважати на моральний аспект, то фірма, яка веде будівництво за адресою проспект Чорновола, 45б у Львові, грубо порушує всі вимоги українського законодавства.

- Реєстрацію декларації про початок будівництва забудовник здійснив на підставі містобудівних обмежень, які вже втратили чинність 31 грудня 2015 року. А декларація про початок будівельних робіт була зареєстрована 27 квітня 2016 року, - наводить факти керівник юридичної компанії “Abdank” Ірина Сідловська.

Також, за її словами, забудовник не отримав технічних умов від комунальних підприємств на під’єднання комунікацій.

- Цікавим фактом є те, що в декларації про початок підготовчих робіт -інформація, що буде вестися будівництво житлового будинку з офісними приміщеннями. А декларація на початок будівельних робіт видана на будівництво офісних приміщень. Даний об’єкт передбачає16 поверхів.  Але забудовник не надав жодних дозволів на будівництво 16 поверхів у центральній частині міста, в зоні ЮНЕСКО, в зоні гетто, - розповідає юрист.

Також, за її словами, інспекція Держхархбудконтролю вже накладала штраф на забудовника за те, що він не допускає інспекторів та місце будівництва й не надає необхідних документів.
Ірина Сідловська вважає, що забудовник повинен дотриматися законодавства та отримати всі необхідні документи для законного будівництва.

- Навколо цієї ділянки вже багато років розташовані двоповерхові будівлі. А ця ділянка вже роками не забудовується. Жоден з попередніх власників, а їх було більше трьох, дізнавшись про ситуацію з захороненнями просто відмовлялися від думки про будівництво, - каже вона.

Заступник директора реабілітаційного центру «Еліта» Ольга Чупан каже, що в 1991 році відомий реабілітолог Володимир Козявкін запросив експертів з археологічної служби, щоби визначити межі земельної ділянки, на якій він зможе побудувати реабілітаційний центр.

- Саме на цьому трикутничку, на якому зараз проводять будівництво інші, тоді знайшли кістки людей, - повідомила Ольга Чупан.
Щоби не дозволити будувати на братських могилах, організація ГО «Ідея Нації» напнула біля будівельного майданчика свої намети .

- З 7 до 27 грудня ми офіційно пікетуватимемо цей майданчик і фізично не будемо дозволяти там вчиняти ніяких дій. Адже забудовник вже встиг вивезти звідтіля землю і продати її. Ми знайшли цього покупця в Дублянах. Він купив 30 «камазів» землі і виявив в ній людські рештки. Він звернувся з заявою до відділу поліції в Жовкві, - розповідає голова проводу ГО «Ідея Нації» Остап Стахів.

За його словами, члени їхньої організації не відступлять, допоки не буде припинено будівництво на кістках загиблих.

Довідка
Територія проспекту Чорновола від залізничної колії до вулиці Хімічної - місце смерті понад 10 тисяч українців та 132 тисяч євреїв у роки Другої світової війни. Крім того, ця територія належить до історичного ареалу міста, який занесено до світової спадщини ЮНЕСКО. Саме тут, на кістках тисячів замордованих людей, замовник ТзОВ “Горизонт-Захід” без чинних дозвільних документів налаштований будувати високоповерхівку.


Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів