У Львові модернізували котельню на Окружній

16:35 23 грудня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Олександр Мазуренко / прес-служба Львівської міськради

Як запевнили у вівторок «Щоденний Львів»у прес-службі ЛМР, завдяки ремонту котельні на вулиці Окружній тепер якісно отримують опалення 16 житлових будинків.

У прес-службі міської ради повідомили сьогодні, 23 грудня, «Щоденному Львову», що завдяки ремонту котельні на вулиці Окружній тепер якісно отримують опалення 16 житлових будинків. У повідомленні також конкретизують:

Із чотирьох котелень, які отримав Львів від Львівської залізниці у Франківському районі, котельня на вулиці Окружній, 44 була в найгіршому стані: котли – аварійні, трубопроводи – забиті, хімводоочистка – відсутня, ремонту потребувала і вся будівельна частина. З огляду на це, ЛМКП «Львівтеплоенерго» провело повну її реконструкцію. 

Тепер тут встановлено сучасне обладнання, яке забезпечує високі техніко-економічні показники. Кошторисна вартість проекту – 3 млн. грн.

1 січня 2010 року ЛМКП «Львівтеплоенерго» офіційно отримало на баланс 8 котелень Львівської залізниці: на вул. Шевченка, 144, Кордуби, 12 (підвальна), Окружна, 44, Городоцька, 225, Єрошенка, 4 (підвальна), Івасюка, 19 (підвальна), Богуна, 15 (підвальна) та Горбачевського, 4 (прибудована), які подавали опалення до 53 житлових будинків. Ситуація на цих котельнях була критичною. Капітального ремонту потребувала кожна. 

Котельні працювали без хімводоочистки. Кошти не виділялися на ремонт не лише котелень та мереж, а й внутрібудинкових систем опалення будинків.

Директор ЛМКП «Львівтеплоенерго» Степан Пакіж зазначив: «Коли ми отримали ці котельні в 2010 році, перед входженням в опалювальний сезон довелося терміново робити ревізію, тому що тут не було хімводоочистки».

Як поінформували в ЛМКП «Львівтеплоенерго», прийняття на баланс цих котелень стало випробуванням – доводилося докладати титанічних зусиль, щоб у холодну зиму 2010 р. подати опалення до житлових будинків на обслуговуванні котелень. У ЛМКП «Львівтеплоенерго» додали: «Зважаючи на те, що видатки на ремонт не було передбачено, у час опалювального сезону взимку 2010 р. ми проводили найнеобхідніші роботи, щоб мешканці кожного будинку отримували якісні послуги в опалювальний сезон. Де була можливість – переключали споживачів від котелень до інших джерел теплопостачання».

Франківському району дісталось чотири котельні від Залізниці: на вулицях Окружна, 44, Городоцька, 225, Богуна, 15 та Горбачевського, 4. На сьогодні в котельні на вул. Городоцькій, 225 проводять повну реконструкцію.

За словами Степана Пакіжа, її вже повністю модернізували, проте ще 1,5-2 місяці тут проводитимуть оздоблювальні роботи. Котельні на вул. Горбачевського, 4 і Богуна, 15 ліквідовано, а їхніх споживачів переключено до ЦТП на вул. Кастелівка, 40 і Кастелівка, 2. Найгірша ситуація була з котельнею на вул. Окружній, 44: в окремостоячій котельні було 5 котлів НИИСТУ-5, встановлених приблизно у 1950-60-х рр, продуктивністю Q=0,56 Гкал/год кожен; котли перебували в аварійному стані, ККД становило 45%; через відсутність хімводоочистки, котли закипіли, трубопроводи були забиті; необхідною була заміна насосів, технологічних трубопроводів, запірної арматури, димової труби; ремонту потребувала і вся будівельна частина котельні – дах протікав, стіни розвалювались, двері і вікна були в аварійному стані.

З огляду на цю ситуацію, проектний відділ ЛМКП «Львівтеплоенерго» розробив проект повної реконструкції котельні на вул. Окружній, 44. У процесі реалізації проекту, у котельні на вул. Окружній, 44 було встановлено сучасне обладнання, яке забезпечує високі техніко-економічні показники.

Степан Пакіж додав: «Якщо станом на січень 2012 року ми спожили 141000 куб м газу, то цьогоріч – неповних 110000. Це при тому, що ми реалізували тепла в 2012 році 789 тис, а тут – 817 тис. Тобто, цього року ми більше реалізували, але газу на 30 % використали менше. Модернізацію тут ми проводили рік, тому що одна справа – змінити обладнання, що ми зробили упродовж одного опалювального сезону, та потрібно було ще й будівлю привести до порядку – дах, фундамент, стіни, вікна. На сьогодні – це сучасна котельня».

У цій котельні встановлено два нові, сучасні котли ELLEPREХ-1850, потужність 1,89 мВт, з високим ККД – 92%, що зменшило сумарні витрати газу і викиди шкідливих речовин при його споживанні. Встановлено нові насоси, хімводоочистку, запірну арматуру, технологічні трубопроводи, сучасні прилади обліку.

Процес вироблення і подачі теплової енергії повністю автоматизовано.

Автоматизація й погодне регулювання котлами забезпечили економне використання палива, шляхом регулювання температури теплоносія, залежно від температури зовнішнього повітря.

Також проведено монтаж димової труби, перекрито дах, замінено вікна і двері, зроблено побілку всередині котельні, поштукатурено зовнішні стіни. Голова Франківської райадміністрації Руслан Кандибор відзначив також:

«Ми завжди мали в цьому районі проблеми з теплом – в будинках не було циркуляції та нормальної подачі з котельні. На сьогодні зауважень ми маємо мінімум – десь там виникають поодинокі випадки.

Загалом, цей район дуже проблемний. Якщо зайти у квартири першого поверху, то раніше батареї там фактично не гріли, але що тут говорити, якщо системі теплопостачання було 60 років».

Котельня на вул. Окружній, 44 подає опалення до 16 житлових будинків».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів