У Львові горів музей-меморіал жертв КГБ і гестапо: займання сталося у котельні СБУ

10:53 24 квітня 2021 р.

Фото до новини

Приміщення Національного Музею «Тюрма на Лонцького», колишньої в'язниці КҐБ та гестапо, зазнало великих втрат і потребує відновлення.

Надзвичайна ситуація трапилася у минулий четвер близько 16.00. Директор Музею Руслан Забілий розповів:"Займання сталося у котельні СБУ, яка є прилеглою до будівлі музею. Ймовірно, це трапилося через коротке замикання в електромережі. Пожежників викликав охоронець музею, коли помітив густий дим у коридорах о 15.38. За півтори години ДСНС задіяла в гасінні 9 одиниць техніки та чотири десятки пожежників. Вогонь почав швидко перекидатися на територію музею. Зокрема, зайнялися перекриття даху (балки на горищі), обвуглилися вікна першого поверху, частина шиб на всіх трьох поверхах вибита, а деякі вікна пожежники змушені були виривати, зрізати двері. Частина даху таки вигоріла. Пожежники також працювали всередині Музею, відсікаючи вогонь. Гасіння призвело до затоплення приміщень музею, вода досі стоїть і руйнує будівлю».

Музей зазнав великих збитків: понищена проводка, опалення, невідкладною є реставрація. Комісія, до складу якої увійшли співробітники музею, фахівці з мерії, представники Галицької районної адміністрації м. Львова, почала оцінку збитків. Музей потребує коштів для відновлення, найперше — перекриття даху, що зараз відкритий для дощів і негоди, встановлення дверей і вікон, осушування приміщень тощо. 

Оцінити повний масштаб втрат вдасться з часом, оскільки наразі перекриття наповнені водою і це загрожує зберіганню фондів та руйнуванням експозиції. Найцінніше майно — архів ОУН та УПА, а також спеціалізована бібліотека Центру досліджень визвольного руху, що зберігаються у музеї, під загрозою затоплення. Як і вцілілі наразі фондосховища та лабораторія музею. 

Музей та його партнер і співзасновник Центр досліджень визвольного руху організовують благодійний збір коштів.Охочих допомогти музею просять переказати кошти на картку Приват Банку 5168752000922339 (Слабоспицький Олег). Інші рахунки будуть оприлюднені згодом. 

Довідка

Унікальний в Європі український Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» створений у колишній катівні КҐБ та гестапо, він один із трьох у Східній Європі (два інших - це музей-тюрма НКВД у Вільнюсі та музей-тюрма Штазі в Берліні). 

Музей відкрито 28 червня 2009 року, 14 жовтня 2009 року він отримав статус національного. 

Головне управління ДСНС України у Львівській області повідомило про цю пожежу так: "22 квітня о 15:42 до Служби порятунку "101" надійшло повідомлення про пожежу у м.Львові на вул. С.Бандери, 1. Пожежа виникла в котельні, розміром 5×13 м. До місця події були направлені пожежно-рятувальні підрозділи м. Львова та оперативно координаційний центр ГУ ДСНС України у Львівській області.

Через сильне задимлення рятувальники працювали в апаратах індивідуального захисту органів дихання та зору. Пожежу вдалось локалізувати о 16:21 та ліквідувати о 16:45 у складі 3-х ланок газодимозахисної служби. До ліквідації займання залучалось 9 одиниць спецтехніки та 42 чоловіки особового складу. Постраждалих та травмованих внаслідок пожежі немає.Причини виникнення займання встановлюють правоохоронці".

Експозицію Меморіалу «Тюрма на Лонцького» у Львові поповнили матеріали, привезені з Луганщини. Фото

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів