У Львівській області почали боротися з паліями рослинності

16:36 6 квітня 2020 р.

Фото до новини

У більшості районів Львівської області нарешті запрацювали мобільні групи для протидії підпалам сухої рослинності. Результат їхньої роботи за два дні - 46 складених протоколів, на противагу восьми, які були складені тиждень тому.

“У суботу, за повідомленням ДСНС Львівської області, на польові пожежі рятувальники виїжджали 102 рази. Однак позаминулими вихідними в області склали лише 8 протоколів. Цього тижня оштрафувати доведеться 46 осіб. Але ми не за штрафами женемося. Треба розуміти, що в країні справжня надзвичайна ситуація через загрозу масового зараження коронавірусом. А працівники ДСНС беруть участь у дезінфекції просторів, здійснюють санітарну обробку. Якщо ситуація буде загострюватися, пожежних машин нам просто не вистачатиме. Я хочу, щоб люди нарешті зрозуміли: не буде кому гасити полів, лісів і навіть їхніх хатів, які вже де-не-де загоряються!” - каже заступник голови ЛОДА Юрій Холод.

Наразі мобільні групи, до яких входять екоінспектори, громадські інспектори від ДЕІ області, рятувальники, поліція, представники органів місцевого самоврядування та навіть громадські активісти, запрацювали у майже всіх районах Львівщини.

“Найкраще спрацювали Миколаївський та Жовківський райони. Тут найбільше протоколів. Похвалити варто і Радехівський та Бродівський, де мобільних груп було створено найбільше, але протоколів складено найменше. Виходить, спрацювали на випередження. Це теж добре. Нема за що дякувати Пустомитівщині. У Давидові була масштабна пожежа, а мобільних рейдів у районі не організували. Тут рейди здійснювали хіба екоінспектори та представники ОТГ, які вже існують. Не створили мобільних груп і на Сокальщині та Турківщині”, - повідомив в.о.начальника Держекоінспекції у Львівській області Василь Стрищак.

Мобільні групи, за словами Юрія Холода, будуть працювати у кожному районі і всі найближчі дні. А особливо - на кожних вихідних. Відповідні вимоги управлінець ще раз озвучить на найближчій нараді з головами РДА. Всі ці групи мають у своєму складі екоінспектора або на постійному зв’язку з ним, тому можуть відразу складати протоколи і штрафувати порушників.

Нагадаємо, ЛОДА вже подала проєкт зміни закону, в якому просить збільшити штрафи для паліїв у 200 разів. На думку екологів і управлінців, які разом розробили документ, найменші суми штрафів мають становити 42 тисячі гривень.

“Нам вдалося підняти цю проблему на рівень всіх служб області та навіть Києва. Я вірю, що ми зможемо достукатися і до свідомості людей. Зараз ми робимо це рейдами та штрафами, які передбачає чинне законодавство. Вони дуже малі, тому нам так складно. Але закон треба змінити: збільшити штрафи, дозволити складати протоколи на паліїв поліції та ДСНС, а відповідальність мають нести як органи місцевого самоврядування, так і власник/користувачі ділянок”, - наголошує Юрій Холод, який також на вихідних об’їхав частину області, патрулюючи поля.

Про це повідомила пресслужба ЛОДА.

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів